Események betöltése

« All Események

  • Ez az event elmúlt.

Nvmeri /SK/, Kælan Mikla /IS/

2017-10-20 @ 20:00 - 2017-10-21 @ 00:00

“Templomban nőttünk fel, de a klubokban idősödtünk meg.” – írja magáról a NVMERI, összefoglalva az őket ért hatásokat is. Zenéjükben az emelkedett, szinte már gospeles harmóniák ötvöződnek a matek-rock nyakatekert ritmikáival és klubzenéből kölcsönzött ütemekkel, a végeredmény pedig egyszerre ismerős mégis felvillanyozóan újszerű. Előttük pedig Izland egyik legforróbb zenei exportcikke, a magát “poetry punk”-ként definiáló, a She Past Away, a Drab Majesty és a Lebanon Hanover által ismét divatba hozott gótikus-borongós poszt-punkot játszó Kælan Mikla nyit majd.

https://www.a38.hu/hu/program/nvmeri-sk-kaelan-mikla-is

A bratislavai NVMERI története egészen 2010-ig nyúlik vissza, az első, még The Uniques néven kiadott lemezig. Amely rögtön akkora siker lett, hogy elvitte az év legjobb szlovák albumának járó díjat a neves Radio_Head Awardson, egy évvel később pedig már a berlini Pale Records adta ki újra Németországban. Ha pedig hallottuk a From The Dust bármelyik dalát, meg sem lepődünk ezen: a hatvanas évek kérlelhetetlen ritmusait, a hetvenes évek dallamait, a nyolcvanas évek harmóniáit és a huszonegyedik századi klubzenéket kevesen tudták akkoriban és azóta is hasonló virtuozitással ötvözni. Ehhez jött még a tagok gospeles múltja és voilá – a triót hamarosan már a régió egyik legizgalmasabb együtteseként kezdték emlegetni.

A fesztiválfellépések (Pohoda, Eurosonic, Wilsonic, stb.) és a névváltoztatás mellett pedig jutott idejük arra is, hogy új dalokat írjanak. A recept pedig a NVMERI-vel sem változott: a klasszikus funkot a skandináv indie poppal, szintetizátorokkal és szinte már matekrockos struktúrákkal ötvöző gyűjtés ismét demonstrálta, hogy érdemes odafigyelni a bandára – akárcsak a frontember Pišta Královič szólóprojektjére, a FVLCRVM-ra.

Októberben pedig jön a folytatás, az I Don’t Think So, ami valószínűleg követi a már bevált receptet – amit egyáltalán nem bánunk. A zenekar tavaly novemberben már adott egy nehezen felejthető koncertet Budapesten a Kuplungban: aki ott volt, már tudja, hogy a visszatérésük egyike az év legizgalmasabb estéinek, aki viszont nem, annak most érdemes pótolnia a régió egyik legizgalmasabb feltörekvőjét.

Az izlandi Kælan Mikla 2013-ban tűnt fel és négy év alatt az ország egyik legfelkapottabb zenei exportcikke lett. Egyszerre van meg bennük ugyanis a riot grrrl-mozgalom angstja, a borongós poszt-punk melankóliája és az a fajta költői ihletettség, amelyet nem sok banda mondhat a magáénak. Dehát mit várhatnánk egy olyan triótól, aki egy slamversenyen mutatkozott be és a szövegeiket főleg a saját versei adják? Október legsötétebb éjszakáján pedig végre Magyarországon is bemutatkoznak – a She Past Away, a Lebanon Hanover vagy épp a Siouxsie & The Banshees rajongóinak legnagyobb örömére.

Jegyár: 1900 Ft, elővételben: 1500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón. A koncert a nemzetközi mobilitását segítő Kreatív Európa alprogram, a Liveurope jóvoltából valósulhat meg.

Részletek

Kezdés:
2017-10-20 @ 20:00
Vége:
2017-10-21 @ 00:00

Helyszín

A38 Hajó
Petőfi híd, budai hídfő / Petőfi bridge, Buda side
Budapest, 1117 Hungary
Telefon:
+36 1 464 3940