Események betöltése

« All Események

  • Ez az event elmúlt.

Emma Ruth Rundle /US/, Jaye Jayle /US/

2017-11-30 @ 20:00 - 23:00

Emma Ruth Rundle szinte már hazajár az A38-ra: két zenekarával, a Red Sparowes-zal és a Marriages-zel is adott már egy nehezen felejthető klubkoncertet a Duna fölött. Tavaly pedig szólóban is bemutatkozott a hazai rajongóinak, bizonyítva, hogy atmoszférikus gitárjátékával és csodálatos gótikus folkdalaival egyedül is képes elbűvölni a közönségét. Idén pedig ismét demonstrálta sokoldalúságát: az egykori Young Widows-tag Jaye Jayle-lel adott ki közös lemezt The Time Between Us címmel – amit ősszel annak rendje s módja szerint meg is turnéztatnak. A beborult novemberi időjáráshoz és a hajó kiállítóterének különleges panorámájához pedig tökéletesen illik majd kettejük időtlen és magába szippantó zenei világa.

https://www.a38.hu/hu/program/emma-ruth-rundle-us-jaye-jayle-us

Emma Ruth Rundle a kortárs gótikus folk dalszerző-előadók egyik legkülönlegesebbike; ahogy egy kritikusa fogalmazott, “egyfajta amalgánja Tori Amosnak, Chelsea Wolfe-nak és a korai PJ Harvey-nak”. Már több mint tíz éve készíti szólóban és különböző zenekarok tagjaként a jobbnál jobb, különféle stílusokba belekapó lemezeket. A karrierjét a The Nocturnes nevű bandában kezdő művész számára a fordulópontot az jelentette, mikor beszállt a poszt-rock egyik legnagyobbra tartott együttesébe, a Red Sparowesba. A már vele (is) készült harmadik album, a The Fear Is Excruciating, but Therein Lies The Answer egyöntetű siker lett – amit később saját bandájával, a Marriages-zel is megismételt. Aki látta őt bármelyik felállással, már tudja: különleges, reverbezett gitárjátéka és az azon keresztül bejárt érzelmi skála már önmagában is kiemelkedő.

A különböző zenekarok mellett hamar elindította szólókarrierjét is, de állítása szerint csak a tavaly megjelent második lemezével, a Marked For Death-tel ért be igazán mint énekes-dalszerző. Ezzel pedig nehéz lenne vitatkozni: a számok úgy építenek hidakat a shoegaze, a folk-gótikus Americana, a metál és a Marissa Nadler-féle túlvilági balladák között, ahogy azt kevesen tudják. Énekhangja, illetve ahogy azt használni tudja pedig túlzás nélkül az egyik legkiemelkedőbb a színtéren belül s kívül: hol törékeny és álomszerű, hol pedig a fiatal Polly Jeant idézően karcos és erőteljes, de mindig érzelmektől duzzadó. De hát mi mást várnánk egy olyan művésztől, aki turnézott már a Deafheavennel, az Earth-tel és a Melvins-frontember King Buzzoval is, miközben az olyan oldalak, mint a Pitchfork vagy a Ghost Cult Magazine olyanokhoz hasonlítják, mint Chelsea Wolfe vagy Sufjan Stevens?

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy az egyik legtudatosabb és legsokoldalúbb amerikai független dalszerző-előadó lép fel tehát novemberben az A38-on, akit ráadásul kreativitása csúcsán láthat ismét a hazai közönség.

A Breather Resist romjain alakult Young Widows egyike volt az elmúlt húsz év legkreatívabb zenekarainak. A The Jesus Lizard lehengerlő vehemenciáját noise rockkal, indusztriális hatásokkal, shoegaze-s effektekkel és még ezernyi mással összeillesztő trió ugyan három éve nem jelentkezett új lemezzel, cserébe viszont Evan Patterson gitáros-énekes szólóprojektbe kezdett, Jaye Jayle néven. Amire talán a ‘kraut-country’ jelző illik legjobban. Egyszerre vannak jelen a zenéjében a klasszikus, visszafogottan groove-os Americana stílusjegyek, illetve a hetvenes évek szintetizátoros hangzásai és a metronómként lüktető ütemek. Ráadásul erre tekeredik rá Evan Michael Girát idéző(en hidgrázós) éneke – akik rajongtak a Silver Apples vagy a Suicide munkásságáért, azok új kedvencet avathatnak majd novemberben.

Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 1900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

Részletek

Dátum:
2017-11-30
Időpont:
20:00 - 23:00

Szervező

A38 Hajó
Telefon:
+36 1 464 3940
Honlap:
https://www.facebook.com/a38.hajo

Helyszín

A38 Hajó
Petőfi híd, budai hídfő / Petőfi bridge, Buda side
Budapest, 1117 Hungary
Telefon:
+36 1 464 3940