Ütött az óra. És nagyon nagyot szólt! – Beszámoló – Ben Klock

Ütött az óra. És nagyon nagyot szólt! – Beszámoló – Ben Klock

Ütött az óra. És nagyon nagyot szólt! – Beszámoló – Ben Klock @A38, 2013. október 23.

Az októberi 22-23-i Technokunst – alkalomhoz illően – forradalmi volt. Miért is? Dióhéjban annyit tudunk csak megfogalmazni róla, hogy ötórányi tömör-gyönyört éltünk át a berlini Berghain legendás alakjával, Ben Klock-kal. És akkor még Isu felvezető szettjét nem is számoltuk bele, amely tökéletes warm up-ja volt Ben játékának.

Forradalmi, mert…

– ez a buli újra visszaadta a hitünket, hogy Budapesten helye van a minőségi technobuliknak. Magasra tették a lécet a szervezők. Mi, a „hömpölygő tömeggé” verődött pórnép pedig szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy ilyen események válnak referenciákká a helyi szervezők számára. (Reméljük, sokan jelen voltak közülük is!)

–  rengetegen gyűltek össze. Sokan még hosszas várakozás után sem léphettek a hajót a szárazfölddel összekötő hídra. A szerencsés egybegyűlteknek pedig eszük ágában nem volt távozni. Talán nem jellemzi jobban semmi más az óriási érdeklődést, mint az, hogy még hajnali 5-kor is nagy kihívást okozott előrébb verekedni magad, akár a 10. sorig is.

– kicsit megközelítettük a berghaini időszámítás szerinti zárórát, mely túlnyúlt az A38 nyitvatartási idején. Ben utolsó trekkje, Larry Heard féle – The Sun Can’t Compare pedig tökéletes zárása volt mesteri szettjének, melyre még a legnagyobb techno fanok is kapkodták a fejüket, hiszen tracklistát írni a sok zenei csemegéről, melyet hallhattunk tőle, eleve esélytelen.

– ott lebegett a fejünk felett a színtiszta techno által megformált kollektív szellem, amely a jelenlevőket páratlanul fonta egységgé, sőt, közösséggé. Nem spóroltak a hangerővel, s az A38-on megszokott tökéletes akusztika által életre hívott „éteri zaj” ellenére is a békesség szigetén érezhetted magad. Biztos vagyok benne, hogy akkor és ott minden szív egyszerre dobbant, és nem kizárólag a négynegyedes lüktetés eredményeként.

Már reggel van. Túl vagyunk a szokásos duplaeszpresszón, bár ez sem segít jelen pillanatban. Úgyhogy abból merítünk erőt a túléléshez, hogy visszaemlékszünk a keddi bulira, és papírra vetjük az ott tapasztaltakat. Még akkor is, ha jól tudjuk, hogy minden, ami történt, arra szavak nincsenek. Köszönjünk Ben Klock, köszönjük Technokunst!