Total Dance Festival – Beszámoló

Total Dance Festival – Beszámoló

[dropcap size=small]A[/dropcap]mikor holdjáróban/haspólóban/neonszínű cuccokban koptattuk az elfüggönyözött suliebédlő vagy tinidiszkó parkettjét a „technozenére”, valószínűleg egyikünk sem tudta elképzelni, hogy egyszer ezek a muzsikák is retronak számítsanak majd. Aztán jó húsz évvel később, 2015-ben, egy kissé hűvös és szeles március végi szombat estén lesből támadt és gyomrost adott a múlt.

Legtöbbünknek nem kell bemutatni a Total Dance válogatásokat és bulikat, ahol annak idején  legnagyobb eurodance slágergyárosok adták egymásnak a porondot magyar kollégáikkal karöltve. Megfordult ott a Culture Beattől az Ámokfutókig mindenki, aki számított.  A nosztalgiázás elérte ezt a korszakot is. A mai keretek között újjáélesztett rendezvényen a headlinerek ezúttal a 2 UnlimitedIce MC, a Mr. President, az E-Rotic és a Brooklyn Bounce voltak, akik mellé több mint tíz hazai előadó sorakozott fel tánckarral, lézershow-val, kivetítővel, színpadi artistamutatványokkal megtámogatva.

A nosztalgiázósdi kétélű fegyver, egyrészt vicces újra, élőben látni- hallani a gyerek és tinédzserkori kedvenceket, másrészről viszont szürreális élmény két évtized után viszontlátni a karrierjük csúcsán túl visszatérő formációkat. Volt, akinek sikerült megugrania ezt az akadályt, és volt, akinek nem annyira, de ne szaladjunk ennyire előre.

A line upban a külföldi fellépőket időben gondosan kiporciózva kaptuk a hazaiak között, nagyjából minden produkció 15-20 perces volt. Érkezésünkkor a Groovehouse énekeltette éppen a tömeget. Hamar „ártatlan szemmel nézett ránk” a „Hajnal”: Judy-ék showjának éppen hogy csak végét sikerült elcsípni. Utánuk következett a Happy Gang formáció, akik természetesen nem féltek kulcsot kérni a szívünkhöz, a sulibulis lassúzások újra felelevenedtek!

Azt est első külföldi fellépője Ice MC volt,  aki a Himnusz első sorait felolvasva külön is kedveskedett a közönségnek. Legnagyobb örömünkre természetesen nem maradt el az “It’s a rainy day” illetve a “Think About the Way” előadása sem.

Ezután a V-Tech vette át a színpadon az irányítást, majd Erica C és Robby D húzta el az egybegyűltek nótáját – a Remetelánytól a Tiszta Őrületig. Nem kellett sokat várni az Elnök Úrra sem, a Mr. President nem sokat vacakolt, rögtön előkapta legnagyobb slágerét: a Coco Jumbo alatt vonultak a világot jelentő deszkákra. A Hungexpo viszont nem ekkor, hanem az I Give You My Heart slágerükre “robbant fel”, megspékelve a látványt egy kis konfettiesővel is. Itt ragadnánk meg az alkalmat, hogy jelképesen átnyújtsuk „Az este legjobb műsora” – díjat az együttesnek, még akkor is, ha az Up ‘n’ Away-t hiányoltuk a Total Dance-es repertoárból.

És mi történt még a fesztiválon? Tényleg visszatért Kozsó fehér inges fiúcsapata, a Shygys! Vágyom Rád, Hello Hello – kell még ehhez bármit is hozzátennünk? Az UFO Update az eredetei felálláshoz képest elhagyta a tüske hajat és a régi énekesnőket, de így sem maradtunk Karibi Party és Tarzan nélkül. Nincsen viszont rendezvény, ahol ne érnék az embert kevésbé pozitív élmények is: Az E-rotic előadásánál volt leginkább tetten érhető az idő múlása: rapper hiányában a kettős egy plusz énekesnővel nyomult a színpadon, aki a random nyögdécseléseken kívül sajnos mást nem tett hozzá a showhoz.

A Kerozin után végre elérkezett az idő arra, hogy a Brooklyn Bounce vegye át a főszerepet. Itt is hasonló volt a helyzet: sajnos csak a név maradt meg az eredeti felállásból, és az első éra legnagyobb slágereit is igyekezett a csapat mai köntösbe csomagolni – hogy erre szükség van-e arról persze megoszlanak a vélemények, nekünk jobban tetszett volna úgy, ahogyan azt annak idején rongyosra hallgattuk. Sajnálatunkra a Take A Ride-ra akkor este hiába vártunk, ellenben kockahasból, csinos táncoslányokból és tűzfújásból nem volt hiány.

Ilyen izgalmak után kis pihenésképpen Dj Náksival parádéztunk egyet a nap sugarával, majd következett a 2Unlimited, akik -Mr. President mellett – a második legjobb műsort produkálták a fesztivál során. Real Thing! No Limit!

Miután alaposan magunkba szívtuk a múlt esszenciáját, ezután a remek előadás után a távozás mellett döntöttünk, konstatálva a tényt, hogy bizony a képzeletbeli bakancslistánk éléről megannyi hazai és külföldi kedvencet sikerült most élőben is kipipálni. A következő Total Dance Festivalra novemberig kell várni, így aki ezúttal lemaradt a nosztalgiázással, ősszel pótolhatja. Köszönjük a meghívást!

madamE & v1k