Nils Frahm ’Has Lost His Mind’ turné – Budapest

Nils Frahm ’Has Lost His Mind’ turné – Budapest

Az Interkosmos jóvoltából május 8-án este igazi csemegét láthattak/hallhattak mindazok, akik ellátogattak az Akvárium nagytermébe, a várva várt fellépő ugyanis nem más volt, mint Nils Frahm, akit az amerikai Dawn of Midi trió vezetett fel.

Sajnos a korai kezdés miatt kicsit elszámoltuk az időnket, így a Dawn of Midiből nem túl sokat sikerült elcsípnünk, viszont ez a kevés is elég volt ahhoz, hogy azonnal ráhangolódjunk a bulira, és egy életre megjegyezzük a nevüket. A 2013-ban megjelent legutóbbi albumuk a Dysnomia címet kapta, mely a görög „törvényellenesség” szóra vezethető vissza. Talán nem véletlen, hiszen egészen zseniális, ahogy a klasszikus hangszerekkel mondhatni valóban szembe mennek a törvényekkel, és olyan experimentális jazz-t játszanak, hogy az ember sokszor el sem hiszi, hogy ilyen létezik.

Miután magunkhoz tértünk az ámulatból elindultunk némi sört vételezni, de döbbenten tapasztaltuk, hogy sem a nagyterem, sem a VIP rész italpultja nem üzemel. Ezt előbb bosszankodva vettük tudomásul, hiszen így ott kellett hagyni a termet, és vele együtt a remek zenét, amíg a sort kivárva hozzájutottunk, de később megértettük miért volt erre szükség, és abszolút nem bántuk az Akvárium döntését!

A trió után a már érkezésünkkor is jelen lévő szinte teltháznyi ember (nem sokon múlt a sold out!) nagy örömmel fogadta Nils színpadra lépését. A német fiatalember nem először jár hazánkban, de mindenképpen észrevehető, hogy a 2012-es Akváriumos fellépése óta mekkora rajongótáborra tett szert, pedig abban az évben 2 alkalommal is ellátogatott hozzánk, akkor ősszel a Trafóban is járt. (Bár tudjuk, hogy a FB visszaigazolás nem mérvadó, sokat elmond, hogy a 2012-es eseményre még „csak” 448 ember csatlakozott, addig a mostanira 1529!)

Meghitt hangulatban kezdődött a koncert. Körülnézve gyakorlatilag az összes korosztály képviseltette magát 18-20 éves kortól felfelé. Jó érzés volt látni, hogy ugyanolyan ámulattal hallgatja a 20 éves fiatal ezt a csodát, mint az az idős úr, aki a fénykép elkészülte után feltette a szemüveget, hogy lássa, jó lett-e az elkészült kép. Őszintén szólva nem is tudom, hogy láttam-e valaha ennyire kulturált közönséget, és ez nem csak nekem tűnt fel. Egy pisszenést sem lehetett hallani a koncert alatt, még a hangosabb részeknél is csak suttogtak az emberek egymásnak. Természetesen előkerültek a telefonok is néha a közönség soraiban, de teltházhoz képest elenyésző számban, és a vakut akkor sem használta senki. Piros pont a közönségnek! Ehhez azért valószínűleg az is hozzájárult, hogy a színpad (és néha csak Nils és az aktuális hangszere) kivételével semmi nem volt megvilágítva a klubban. Visszatérve az italpultra: ekkor értettük meg, miért is nem volt nyitva. Kár lett volna ezt a tökéletes élményt elnyomni az italpult megvilágításával, és a csend megtörésével.

11265469_937573686263424_5951641447788458322_o

Ezt csak a számok közötti óriási tapsvihar törte meg, ami sokszor úgy tűnt, abba sem fogjuk hagyni.
Nils hihetetlenül közvetlen volt a hallgatósággal, az átvezetőkben folyamatosan viccelődött a közönséggel, olykor még az utolsó hangok leütésekor is a zongorán, és azt is megtudhattuk, hogy itt láttunk/hallottunk először turnéorgonát, ami Nils szavaival élve úgy néz ki, mintha az IKEA-ból vettük volna. : )

Az est (egyik) fénypontja az volt, amikor megkérdezte a közönséget, hogy van-e valakinél wc kefe. Az emberek persze hangos nevetésben törtek ki, pláne akkor, amikor a színpad egyik oldaláról valóban kapott, rögtön kettőt is! Ezekkel rögtön a zongorához ment, és olyan előadást tartott, amit az ember nem igazán lát. Az alábbi videóban 7:40-től megtekinthető a csoda:

A stage diving sajnos elmaradt, főhősünk azt mondta, nagy kedve lenne hozzá, de sajnos a szervezők túl nagy helyet hagytak a színpad és a nézőtér első sora között, helyette viszont volt ráadás. : ) A koncert végét a Says-szel zárta, így eksztázisba repítve az egybegyűlteket.

Lenyűgöző előadás volt, amit az egyik rajongó a koncert végén virágcsokorral (is) jutalmazott. Nils vissza akar még jönni hozzánk, reméljük, hogy ígéretét be fogja váltani!

Összességében örülünk, hogy a turné címéhez méltóan valóban csak Nils vesztette el az eszét, a közönség viszont nem, így óriási élménnyel gazdagodott mindenki akkor este. Köszönjük a szervezőknek, az Akváriumnak, és mindenkinek, aki jelen volt!

A következő Interkosmos esemény a május 15-én tartandó James Holden live koncert lesz, mely az első évad záróeseménye is egyben. Úgy gondolom méltó évadzárást sikerült összehozni. Ott találkozunk! : )

[divider]JAMES HOLDEN (UK) live in concert ● A38, Budapest[/divider]

11076750_815340951837177_7385653622703588484_o