Klubkörút San Francisco-ban Lee Burridgel

Klubkörút San Francisco-ban Lee Burridgel

Lee Burrridge mondta nemrégiben, hogy San Francisco-ban megvan a lehetőség arra, hogy ugyanaz legyen Amerikának a tánczenében, ami Európának Berlin. Jack O’Sheugnessy, miután járt a helyszínen, tökéletesen egyetért ezzel a kijelentéssel.

maxresdefault

Hétszer hét mérföld. Ennyi San Francisco mérete – legalábbis földrajzilag. Mert ha az itt fellelhető zenei műfajok számát nézzük, vagy a fellépő dj-ket, de legfőképp a város kulturális sokszínűségét és nyitottságát, akkor nyugodtan nevezhetjük határtalannak.

Halloween hétvégje van, San Francisco Bayview nevű városrészében keressük éppen a Brass Tax szabad ég alatti partyját. Noha az öbölnek köszönhetően a Bayview-t igazán látványos helyre építették, mégis többnyire kispénzű emberek élnek itt, amiben nagy szerepe lehet a közvetlenül a szomszédságában található mérgező hulladék telepnek, amit a haditengerészet hozott létre és aztán hagyott a sorsára. A Halloween egyike a város (és az ország) legnagyobb eseményeinek. Ilyenkor rendszerint több, mint egymillió ember gyűlik össze a Castro-nál, a meleg közösség központjánál. Tavaly azonban elszabadultak az indulatok a rendezvényen, ezért a hatóságok az idén nem engedélyezték, de ez nem jelenti azt, hogy szűkölködnénk a programokban, vagy hogy a hangulat ne lenne egetverő – különösen mivel az idei Halloween péntekre esik. Elég bizonyíték lenne erre már csak Brass Tax buli is, amit végre megtalálunk – jelmezes fiatalok ropják a dj-pultot védő sátor előtt, közvetlenül a vízparton, a palacsinta és sült szalonna illata betölti a levegőt, a zene és az atmoszféra egyre inkább magával ragad mindenkit, a tömeg pedig egyre csak gyűlik.

Ezen a hétvégén dj-k valóságos kavalkádjából válogathat az érdeklődő: James Zabiela a Club Mighty-ban, Meat Katie az Opel Partyn, Lee Burridge a Get Weird partyn a Paradise Lounge-ban, Paco Osuna az Endup-ban, Calude Von Stroke és Switch a Mezzanine-ben. És ezek csak a főbb események, ehhez vegyük még hozzá a számtalan underground bulit városszerte. Azt hiszem, ezt nevezik a bőség zavarának! San Francisco mára a fellépők és a látogatók nemzetközi központja lett, köszönhetően a rendezvények magas színvonalának és sokszínűségének, és persze a tehetséges szervezőknek.

A Halloween-t követő hétvégén is két buli között kéne választanom: Sneak B-Day Beats party a Mezzanine-ben, vagy a Brainfeeder party a 103 Harriet klubban. Végül úgy döntök, hogy mindkettőt megnézem. A Mezzanine eredetileg koncerteknek adott otthont, de az évek során fokozatosan felvette műsorai közé az elektronikus tánczenét is. Ezúttal DJ Sneak ünnepelte a születésnapját, amiben a szintén legendás Derrick Carter és Stacey Pullen segítettek neki. A Brainfeeder a Warp Records-os Flying Lotus szüleménye volt, az első bulit Londonban tartották, és most az itteni szervezők áthozták az USA nyugati partjára.

clubbing-in-sf-endup

Este 11 körül érek a Mezzanine-be, ami máris tömve van. DJ Sneak az ajtóban üdvözli az embereket, odabent pedig Derrick Carter melegíti be a tömeget. A hangulat szinte elektronikusan vibráló. A Mezzanine-é a város egyik legjobb hangrendszere, amit Derrick rendesen ki is használ. Szemmel láthatóan élvezi a bulit, ezerrel a nyomja a klasszikus Chicago house-t, aminek létrejöttében annak idején ő is aktív szerepet vállalt, egykori szobatársával, Mark Farina-val közösen, aki szintén ott áll mellette a dj-pult mögött.

Őt DJ Sneak követi, aki sajátos disco stílusával bombázza meg a közönséget. A zene ütős és lényegre törő, Sneak nem tökölődik, egyből fejest ugrik a mélyvízbe. A közönség pedig boldogan követi. Ekkor hirtelen eszembe jut, hogy egy másik partyt és szeretnék ma még megnézni. Hajnali 2 körül jár az idő, tehát ha még látni akarok valamit a másik buliból, muszáj elindulnom. Csak remélhetem, hogy megéri, mert nagyon nehezen hagyom itt a tomboló Sneak-et.

A 90-es évek végén az 1015 Folsom volt „A Klub” San Francisco-ban. Minden egyes hazai és külföldi dj, aki SF környékén járt, kötelezően fellépett a itt. Különböző jogi viták és bonyolult biztonsági problémák, valamint néhány jelentős promoter távozása miatt azonban az elmúlt években a klub jelentős hanyatlásnak indult, de nem adta fel, és mostanában kezd újból erőre kapni. Az eredeti helyből két kisebb klubot csináltak, az 1015-öt és a 103 Harriet-et. Zeneileg is nyitottak, a városban régóta biztos helyet élvező breaks mellett bevették a kínálatba a dubstep-et, a glitch hop-ot és a minimal techo-t is. A Brainfeeder partyn, amire most igyekszem, Flying Lotus, Kode 9, Gaslamp Killer és Martyn lép fel.
Ez a hely is fullon van, a közönség valamivel fiatalabb és trendybb, mint a Mezzanine-ben volt. A színpadon Daedelus bűvöli a tömeget, hosszú fehér kabátban. Monome kontrollert használ, 128 pedállal, melyek mindegyike felvillan, ha hozzájuk ér. A szerkezet úgy van elhelyezve, hogy a közönség jól láthassa a fényeket, és Daedelus profi mozdulatai, a fényorgia, és persze a gyorstüzeléssel leadott, kemény ütemek teljesen hatalmukba kerítenek mindenkit.

mm

A következő fellépő Martyn, aki egy kis techno-beütésű acid-el kezd, majd átmegy ünnepélyes hangulatú, felemelő dubstep-be. A zene igazán magasztos, de hajnali 3-kor a dubstep nem a megfelelőbb arra, hogy tovább növelje vagy akár csak szinten tartsa a táncterem energiaszintjét. Csak Stacey Pullen-re tudok gondolni és arra, hogy alig pár háztömbnyire játszik éppen. Úgyhogy kapom magam és visszavágtatok a Mezzanine-be, ahol a tömeg időközben megfogyatkozott, de akik maradtak, azok mesterien előadott, profi deep techo-t élvezhetnek. Pullen úgy néz ki, mint aki élete legjobb estéjét élvezi, fürgén váltogatja a számokat, remek érzékkel kever és mindig a megfelelő helyen dobja be az effekteket.

A jól bejáratott klubok és a lelkes közönség kombinációja olyan hellyé avatják a várost, ahol bármelyik helyen, bármelyik party olyan élmény lehet, amire hosszú ideig emlékezni fogunk. Este fél hét van, Halloween hétvége, épp megérkeztem az Otis Lounge-ba, ami egy kis, eldugott hely a Union Square mellett. Egy helyi dj, Jeffrey Allen zúdítja az önfeledten táncoló tömegre a groove-os, helyenként kifejezetten szexi minimal techno-t. Az Otis a hetenkénti Werd partyk otthona, de ma este Get Weirder party van, ami Lee Burridge előző napi Get Weird partyjának folytatása. Mindkettőt helyi promoterek szervezték.

183777_143472412383500_5211225_n

A klub meghitt hangulatú, a felső szinten található a “táncterem”, ami tulajdonképpen csak egy feldíszített padlásszoba. Könnyedén meg tudom érinteni a mennyezetet, és aki 30 embernél többet szeretne elhelyezni a helyiségben, annak legalábbis varázslónak kéne lennie. Hamarosan megérkezik Burridge, a Chicago-ból jött DJ Mike Khoury-val együtt, és innentől a buli magasabb fokozatra kapcsol. A hangulat egyre emelkedik, az emberek kezdik sms-ben hívogatni ismerőseiket a buliba, és 10 órára már olyan a hely, mint egy őrültek háza, ahová kizárólag techno rajongókat zártak. A táncparketten egy tűt sem lehetne már leejteni, és mindenki úgy táncol, mintha ez lenne az utolsó éjszakája.

Viszonylag kis területe ellenére a programok sokféleségének és a hűséges klubközönségnek köszönhetően San Francisco-ban él és virul a tánczenei szcéna. A város ad otthont az évenként megrendezésre kerülő LoveFest-nek, a berlini Love Parade amerikai testvérének, ami jelenleg az USA talán legnagyobb tánczenei eseménye. És itt nőtte ki magát mai szintjére Burridge Get Weird party-sorozata, ami eredetileg egy alig 150 főt befogadni képes kis klubból, a The Compound-ból indult. Ebben a városban mindenki – előadóművészek, dj-k, designer-ek – hatással van egymásra, egymást inspirálva és kiegészítve élnek és dolgoznak. Aki ide bulit akar hozni, vagy klubot szeretne működtetni, annak állandóan minőséget kell produkálnia. Az eredmény folyamatos, bőséges programkínálat, amely – legyen szó nagy, ünnepelt fesztiválokról vagy eldugott underground klubokról – mindenki számára kínál valami izgalmasat.