Beszámolunk: Budapest Essentials 2015

Beszámolunk: Budapest Essentials 2015

Hajlamosak vagyunk mi fővárosiak, vagy akár vidéki pajtásaink is elfelejteni, hogy mennyire király hely kedves nagyfalunk, Budapest. Június 25 és 28. között sikerült igazán megtapasztalnunk Budapest esszenciáját, a bulik, a gasztronómiai csodák, és a kulturális élmények egyvelegét, hiszen a város egyfajta urban fesztivállá változott, azzal a különbséggel, hogy a színpadok között a távolság kicsivel nagyobb volt a megszokottnál : )

És mit kaphattunk egyetlen BP ES bérletért  cserébe?

Koncerteket és bulikat, a megszokott klubok mellett (Akvárium, Ötkert, Zippp, A38, Tesla…) különleges helyszíneken (Cirkusz, Vidámpark, Csillebérc, Vasúttörténeti Park, Vásárcsarnok…), és kedvezményes fogyasztást kedvenc budapesti, főleg street food helyeinken (KOLBice, Belvárosi Disznótoros, Hummusz Bár, Mazel Tov…). Továbbá múzeumi belépőket olcsóbban vagy akár ingyenesen (Nemzeti Galéria, Ludwig Múzeum, Capa Központ…). Így tehát ha valaki igazán kiváncsi volt a városunk eddig fel nem térképezett, de elismert pontjaira és lehetőségeire, az egyetlen karszalaggal a kezén elmerülhetett a budapesti boldogság minden egyes csepp esszenciájában.

Csütörtök

Bár a Budapest Essentials hivatalos megnyitója a szerda esete megrendezett Botellón volt a Bazilika lépcsőjén, erre sajnos nem tudtunk elmenni, így maradt a csütörtök délutáni második felvonás egy sajtótájékoztató keretén belül a Fővárosi Nagycirkuszban. Az érdeklődők találkozhattak és akár interjút készíthettek a fesztivál szervezőivel, és a magyar fellépők egy részének tagjaival is (Fran Palermo, The Carbonfools, Punnany Massif, Blahalouisiana…). Szó volt többek között a tavalyi sikerről, az idei szervezésről, a jövőbeni tervekről és helyszínekről (sajnos ebből nem sokat árultak el a szervezők egyelőre), és arról, hogy a városvezetés is miért tartja nagyon jó ötletnek a fesztivált, és támogatja ennyire. Ez természetesen nem más, mint a bevezetőben is említett indok: minél jobban ismerje meg mindenki a várost, és az érzést, hogy miért jó itt élni.

Bár a csütörtök inkább a populáris zenék kedvelőié volt igazán, este azért szerettük volna megnézni a La Roux-t a Margitszigeten, hiszen mégiscsak az aznapi headliner-ről volt szó.  Sajnos a koncert Elly Jackson titokzatos balesete miatt, mely a szállodai szobájában történt, (orvosi utasításra) elmaradt. Így aztán (ha már különleges helyszín) az esti The Carbonfools előadásra tudtunk odaérni a Nagycirkuszba. A viszonylag késő hétköznapi kezdés ellenére meglepően sokan voltak, a koncert teljesen rendben volt, a helyszín pedig valóban megadta a varázsát, főleg amikor előadás közben visszatértek a sajtótájékoztatón már megcsodált lányok, illetve amikor Balázs úgy adta elő az egyik dalt, hogy ő maga emelkedett a levegőbe a szám erejéig.

csutortok

Péntek

Péntek délután egy kiadós evéssel indítottuk a napot a KOLBice-ban a Dohány utcán, hogy megkóstoljuk az új ételüket, a KoBu-t, ami nem más mint a kolbászburger. : ) Ha a srácok nem csak vicceltek, akkor Hungarikum lesz belőle:  a KoBu zseniális, mindenképpen próbáljátok ki! Ezután a Gozsdu udvar felé vettük az irányt, hogy meghallgassuk a DJ Bootsie trió fellépését az eddigi legnagyobb zenéikkel, de sajnos csak Tibor (Occam) jelent meg, hogy bejelentse, a koncert elmarad Bootsie betegsége miatt, aki a Facebookon is sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Reméljük , hogy hamarosan pótolják a srácok! Ezek után a Tilos Allstars program vette kezdetét a jól megszokott Tilosos minőségben, így maradtunk még (jó) pár sörre.

Mindezek ellenére várható volt, hogy a pénteki nap (vagy hogy nem az egész fesztivál) legnagyobb durranása a Vasúttörténeti Parkban fog megtörténni, hiszen itt lépett fel éjfél után a detroti techno fenegyereke, Carl Craig, és a boszniai születésű, Hamburgban nevelkedett, diszkó /house huszár Solomun. Nem is nagyon értjük, hogy eddig miért nem fedezték még fel a magyar szervezők ezen helyszínt (bár nyilván történt már itt elektronikus zenei buli régebben), hiszen minden adott a tökéletes terephez: tágas terek, elég mobil wc, majdnem kedves biztonsági szolgálat, vonatok formájában felsorakoztatott dekoráció, és ezen felül a hang is kellemesen duruzsolt már kora estétől (erről a zuglóiak is tudnának mesélni). Szóval sínre kerültünk, na.

pentek

Carl Craig csodálatosan hozta azt, amit vártunk tőle, csakis rébuszokban tudnánk nyilatkozni okosan felépített és megvalósított szettjéről. Aki művelődni jött, az nyilvánvalóan C2 szettjét preferálta inkább, de mivel mi felejteni  és szórakozni jöttünk, így hát Solomun előadását sikerült kézfelrakva végiglépegetnünk. Ritkán látni ennyire jó hangulatú mulatságot, vállalható közönségget, csupa pozitív energiát, valamint biztonsági őrt, aki a hangulattól megtébolyult közönséget és a bulit videózza a napfelkeltében.  : )

Nem beszélve a zenékről, hogy csak párat említsünk az utolsó órák terméséből: Musumeci – VI, Foals – Late Night (Solomun remix), Pig & Dan – Sandstrom, Foremost Poets – Moonraker remix. A bomba reggel robbant Donna Summer – I Feel Love-jával (köszönjük), amire még az is visszatáncolt egy pillanatra, aki már a villamosmegállóban, pulcsiban készült elhagyni a tettek mezejét. Wow!

Ilyen csodák után az igazán bátor, tapasztalt játékosok másnap már kora délután már a Citymatiné ünnepi kiadásán, Cassy-t hallgatva fröccsözgethettek a színes labdákkal a plédeken, mi is így tettünk Normafán, a Bulizó helyszínén.

Szombat

A szombati nap a Citymatiné móka mellett leginkább regenerálódással telt, hogy az esti Katy B koncertre mindenképpen odaérjünk. Persze ennek ellenére sikerült kicsit késni, de örömmel vettük tudomásul, hogy a koncert kezdete is megcsúszott, így sikerült elejétől a végéig élvezni Katy előadását. Kezdésnek a Perfect Strangert hallhattuk igazi showelemekkel tarkítva, majd nem sokkal ezután az ‘Easy Please Me’ hallgatásakor arra lettünk figyelmesek, hogy libabőrösök vagyunk a kisasszony hangjától.

A koncert természetesen a ‘Katy On A Mission’-nel ért véget, amit óriási élmény volt végre élőben hallani, azonban elég nagy csalódás is egyben, hiszen tudtuk, hogy ezzel vége. A programfüzet szerint kb 20:30-ra volt tehető a koncert kezdete, és valamivel 22:00 előtt kellett volna befejeződnie. Csúszás nyilván mindenhol van, de a 21:10 körüli kezdést, és az ehhez társuló 21:55 körüli befejezést kicsit erősnek éreztük, plane úgy, hogy ő volt a szombati nap headlinere, a koncertjegy pedig nem volt olcsó. Ha csak erre a koncertre vettem volna jegyet, a 45 perces előadás után biztosan kárt tettünk volna valamiben dühünkben. Nyilván nem a szervezők hibája, Katynek megvan a maga showja a maga gázsijával (2012-ben ugyanilyen hosszú/rövid volt a koncert a Volt fesztiválon), de ezt így elég kevésnek éreztük jópáran.

A koncert után a Palatinusról kifelé jövet a buszhoz sietve azzal kellett szembesülnünk, hogy az utat lezárták, szombat este volt ugyanis ‘A mozgás éjszakája’, és a biciklisták ekkor értek a szigetre. Olyan sokan voltak, hogy mire sétálva kiértünk a Palatinustól a 4/6-oshoz, az utolsó tekerők még akkor kanyarodtak be a szigetre. Szép látvány! Némi gyors sörözés után elindultunk a Dob utcán, a társaság egyik fele a Teslába Eskmo albumbemutatójára, a másik fele pedig a Gozsdu Sky Terrace-ra a Mambo x Contra Mundum eseményre.

A Teslába belépve a Gelka nevű formáció egyik fele játszott éppen. Kövezzetek meg, nem nagyon hallottunk még róluk (sajnos! ) de ezután rommá lájkoltuk őket Facebook-on, és biztosan figyelemmel kísérjük tevékenységüket.  Eskmo szintén csúszott kicsit, de ilyen szett mellett nem bántuk:  01:00 körül kezdett a mester. Tudtuk, hogy zseniális live-ra számíthatunk, a 2010-es ’Cloudlight’ óta követjük, de arra nem, hogy valóban ekkora élmény lesz. Már a kezdés is epic volt, de ahogy szépen lassan kerültek elő Brendan háta mögül a földön heverő eszközök, azt szinte felfogni sem tudtuk. Felmosóvödör, kulcs, kólás rekesz, vascső, üdítős doboz, és a leghihetetlenebb: lapát(!!!).

eskmo

Ezek mind-mind hozzájárultak a live-ban hallható zenékhez, mi meg csak a fejünket fogtuk. 02:30 körül lett vége a csodának, Brendan hihetetlenül jó fej volt, beszélgetett mindenkivel, és közös képet is készíthetett vele bárki (ezt persze mi is kihasználtuk).

Bergit még éppen elkaptuk, de siettünk át a csapat másik feléhez a Sky Terrace-ra, de mire odaértünk a mókának pont vége lett. Reggelig volt tervezve a buli, de sajnos állítólag nagyon kevesen voltak. Egy ilyen fesztiválon persze érthető is, hogy a többség inkább a külföldi előadókat részesíti előnyben, és azért ne feledjük el, hogy ezzel egy időben, az Akváriumban egy Kenny Larkin / Answer Code Request / Cosmin TRG őrület volt éppen. Mi már oda nem, de a Corvintetőre még felnéztünk egy kis beszélgetésre, csocsózásra (na jó, némi sörre és táncra is).

Vasárnap

Szívünk azóta is vérzik, de a Várkert Bazáros zárókoncertet a Punnany Massif-fal, a Soulclap Budapest-tel, és az Akkezdet Phiai-val sajnos már nem sikerült vasárnap abszolválnunk, pedig már csak a különleges helyszín miatt is érdemes lett volna csápolni arra.  Bármennyire is szerettünk volna még több helyen ott lenni, illetve látszott, hogy a szervezők a tavalyihoz képest jobban ügyeltek, hogy az események ne fedjék folyamatosan egymást, egy ilyen méretű rendezvénynél és ekkora távolságoknál lehetetlen volt mindent meghallgatni, amit szerettünk volna.

Összeségében kijelenthetjük, hogy az idén a második alkalommal megrendezett Budapest Essentials hozta az általunk elvárt színvonalat, néhol túl is teljesítette azt. A szervezés és a helyszínek ötösre vizsgáztak, a lemondásra kerülő fellépőket  (Duke Dumont, La Roux) pedig reméljük legkésőbb jövőre, Budapesten köszönthetjük. Csak így tovább!

Írta: v1k + Freak