Digweed és Paul van Dyk keményen beszólt az EDM-nek

Digweed és Paul van Dyk keményen beszólt az EDM-nek

[dropcap size=small]P[/dropcap]aul van Dyk és John Digweed az MTV Newsnak adott interjút nem rég, ahol kifejtették, miért találják helytelennek, hogy a fesztiválok nagyszínpadának műsora az EDM DJ-k unalomig játszott hígított slágereivel van megtöltve, és nem adnak teret az újabb daloknak.

“Ha te vagy a legnagyobb DJ a világon, akkor lehetőséged van olyan zenéket játszani, amiket még nem ismernek az emberek, de eldobják tőle az agyukat. Ha viszont csak azokat nyomod, amit ismernek, akkor nagyon lusta vagy. Ebben nincs kihívás.”mondta Digweed a videóinterjúban.

Azt is hozzátette, hogy mikor idén Carl Cox színpadán lépett fel az Ultra Music Festivalon, akkor olyan dalokat is lenyomott, amiket aznap délután töltött le. Szerinte pont ennek a mentalitásnak köszönheti, hogy 2001-ben a DJ Mag a világ legjobb lemezlovasának választotta.

„Amikor 2001-ben megnyertem a díjat, még nem volt divat olyan zenét játszani, amit ismer a közönség. Én sosem törtem meg ezt a jó szokást, még akkor sem, mikor én számítottam a legnagyobbnak a szakmában.”

Nem csak Digweed, de Paul van Dyk is elégedetlenségét fejezte ki a helyzettel kapcsolatban. Szerinte is szánalmas ez az önimádat, ami az EDM-hez tartozókat jellemzi. A DJ nem csak egy figura, aki otthon a laptopjával egymásra dob pár effektet, aztán pénzért le is játssza egy gombnyomással, hanem komoly szelektori munkát is jelent. Talán még a saját számoknál is fontosabb feladat a naponta megjelenő több száz dal átszűrése, és a legjobbak összeválogatása, hogy az emberek látóköre szélesedhessen minden bulival.

„Szerintem ez a mi feladatunk, hogy az ezer és ezer hetente megjelenő új szám közül kiválogassuk azokat, amik jelentenek is valamit.” tette hozzá Dyk, majd arra is reagált, miszerint bármi köze lenne az EDM-hez. „Nem vagyok része az EDM kultúrának. Nem játszom ezeket az előre programozott szetteket és tortát sem vágok senkihez. Ennél többet nem tudok erről mondani.”

Most, hogy vége az Ultra Music Festivalnak, komoly beszélgetések folynak a szakmán belül erről a gyári zenélésről, az előre programozott playlistről, és a műfajt mindig előre mozdító új számok hanyagolásáról, és szinte mindenki egyetért abban, hogy ez nem minősül zenélésnek.

Azonban még az EDM táján sincs minden veszve, például a legtöbbet szidott Skrillex illik legkevésbé bele abba, amit utálnak a kiadóban és stílusában, hiszen többek között az Irie Maffiából ismert Jumo Daddy ‘Black Horse’ című számát is lenyomta hétvégén az Ultrán, ahhoz pedig, hogy egy magyar trap szám bekerüljön a szettjébe, ahhoz nem kevés keresgélésre lenne szükség.

Általánosságban természetesen igaza van Digweed-nek és van Dyk-nek, ha pedig te is egyet értesz velük, és bővebben is meg szeretnéd hallgatni a véleményüket, akkor kattints a teljes interjút tartalmazó videókra alább.