A drogtesztelés életeket menthet

A drogtesztelés életeket menthet

A külföldi segítő és engedő drogpolitikák sorra mutatnak fel pozitív eredményeket mind a függőség kezelése, mind az emberéletek védelme terén. Több kanadai fesztivál például hivatalosan biztosít drogteszteket a látogatóknak, hogy elkerüljék az Egyesült Államok fesztiváljain sorozatosan bekövetkező túladagolások és mérgezések miatti haláleseteket.

A szigorú tiltás és üldözés haszontalanságára (a magyar helyzetet leszámítva persze -> piti dílerek üldözése miatti dizájner drog egyeduralma) talán az egyik legjobb nyugati példa Ausztrália, ahol a fejlett országok közül az egyik legszigorúbb a kábítószer-politika, mégis radikálisan megnőtt az ecstasy fogyasztók száma. Ezzel együtt azonban sorra halnak is bele fiatalok a fesztiválokon, mert félnek segítséget hívni, nem tudják leellenőrizni a cuccot amit vettek és ezek mind elkerülhetőek lettek volna a legális teszterek felállításával és a szabályok enyhítésével.

ecstasy-pill-testing

A 60 minutes című műsor is utánajárt ennek a kérdésnek, mely során ellátogattak Ausztriába és Hollandiába, hogy megvizsgálják, milyen eredményekkel jár a két ország drogprevenciós célzatú tesztelő kezdeményezése, mely már évek óta működik. Az osztrák fogyasztók körében az derült ki, hogy a tesztelésre benyújtott anyagok egy harmadát nem fogyasztották el, miután megtudták a pontos összetételt, míg arra is fény derült, hogy az olyan országokban a legmagasabb a szer fogyasztóinak száma, ahol a legjobban tiltott.

Ha az ausztrál népesség azt hiszi, hogy ez a kérdés a fiatalok szűk körét érinti csak, akkor magukat csapják be. Ez nagyjából azzal egyenlő, mint amikor a papok azt mondogatják az embereknek, hogy ne szexeljenek, ami csak összezavar mindenkit, de senki sem veszi komolyan. Ha a jog nem működik, akkor nem is igazán jó. A tiltás üzenete egy borzalmas baklövés, ami embereket öl és azonnal abba kell hagyni.” – nyilatkozta a kérdésről Dr. David Caldicott, aki az ausztrál drogpolitika megváltoztatásáért kampányol.

A különböző tabletták tesztelése valóban fontos lenne, hiszen az utcákat elárasztják manapság a vegyszerekből összetákolt életveszélyes hamisítványok, az eredeti, tiszta MDMA tartalmú bogyók pedig sokkal erősebbek a korábbiaknál, így ebben az esetben meg a túladagolás veszélye áll fent a fogyasztókban. A program terjesztői szerint ez legalább olyan fontos, mint a tűcsere program az intravénás fogyasztók esetében és a világon mindenhol el kéne terjeszteni. Nekünk magyaroknak is példát kéne vennünk az osztrákoktól és nem az ausztrál utat követni, hanem megvédeni a magyarságot a veszélyes szerektől. Reméljük egy nap ez is bekövetkezik, addig viszont mindenki vigyázzon és ha úgy dönt, hogy bevesz valamit, akkor mindenképp egy féllel kezdjen.

(Pulse)

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Legendary Moments pres. Darin Epsilon & Fernando Ferreyra