Kihagyhatatlan lemezek sorozat: Vibrasphere – Lime Structure

Kihagyhatatlan lemezek sorozatunk következő darabjával egy svéd prog trance műremekkel szeretnénk megismertetni Benneteket. A svéd progressive trance színtér egyik jeles képviselője, a Vibrasphere egyike kevés azon előadóknak, akik prog trance és downtempo vonalon is egyenletesen magas szintet voltak képesek tartani. A savasabb hangzású, psychedelic hatásokkal hangsúlyosabban teletűzdelt, 2000-es ’Echo’ LP után az uppsalai duó úgy döntött, hogy kiadja ’Lime Structure’ címre keresztelt lemezét a Digital Sctructures Records gondozásában.

2003 rendkívül termékeny évjárat volt a progresszív trance történetében, számos kiemelkedő alkotás látott napvilágot, így ebből az évből még számos kiváló alkotás fogja majd cikksorozatunk tárgyát képezni. Jelen cikk tárgya számunkra kiemelkedik ezen sorból – szerintünk minden track hibátlan, tökéletes felépítésű, minden szegletében zseniális.

A lemez a ’Soul Wire’ című bevezetővel indul, ebből alakul ki a ’Lemon Phase’, mely odaadja belépőnket az utazásra. A ’Newport’ kezeli a jegyet és jó utazást kíván atmoszférikus hangulatával gyönyörűen egymásba úszó szőnyegeivel. A ’Time Schifter’ is tipikus Vibrasphere, a kezdő hangtól az első kiállásig lefolytatott építkezés pedig valami egészen fenomenális.

 

CS1256966-02A-BIG

Elérkezünk a ’Manzanilla’-hoz, mely az egyetlen chill out / downtempo nóta a lemezen, a hangulat és a hangszerelés itt is tarol. Az ’Indian Summer’ címéhez méltóan tökéletesen elférne egy napfényes nyári fesztiválon, igazi agyeldobós partinóta.

Első számú kedvencet nagyon nehéz választani, így ketten osztoznak ezen a megtisztelő pozíción. Ez a két szám nem más, mint a ’Purple Floating’ és az ’Infusion’ – ebben a két nótában minden egyesül, amiért szeretjük a Vibrasphere-t.

Az utazást a hipnotikus hatású ’Silver Sun’ zárja, de ez pont az a típusú lemez, amit a végtelenségig és még tovább is lehetne hallgatni. Az egész produkciót a letisztult hangzás és a maximálisan kimunkált hangszerelés jellemzi, ajánljuk szeretettel mindenkinek, de aki szereti a progressive trance-t, annak mindenféleképpen.