FehérCímke: Tresor Records, a francia kollaboráció

Amikor majd a távoli jövőben listázni akarják a legnagyobb kiadókat, csapatokat, azokat, amelyek egész karrierjük során hűek tudtak maradni önmagukhoz, a rajongókhoz, és mégsem váltak unalmas, ezerszer lerágott lábszárcsonttá, nos, akkor a Tresor Records nevét mindenképpen az elsők között kell majd bevésni az elektronikus zene nagy enciklopédiájába.

DJ DEEP, a Laurent Garnier által felfedezett francia mindig is a modernitás híve volt. House vagy techno, neki mindegy, “felfedezése” óta könyörtelenül szállítja az előremutató szelekciókat. Mint a Deeply Rooted kiadó tulajdonosa, hasonló identitású művészeket keres folyamatosan Önmaga és címkéje által. Így jöhetett létre az a francia kapcsolat is, amely a produktum meghallgatása után kijelenthető: BIVALY erős lett. A másik szereplőnkben, Roman Poncet-ben látta meg a lehetőséget, hogy egy igazi honfitársi techno kollaboráció jöhessen létre.

Roman_Poncet_Press_Pic

Február 23-ára nagyon kell készülnünk, bár mi voltunk oly szerencsések, hogy idő előtt végigfuttathattuk hátunkon a szőrt.

Hat, minden mélyérzést vagy különösebb mesterséges indukációt nélkülöző, táncparkett (vagy inkább hangár,klub), és dobhártya szaggató trackről beszélünk. Zaj, káosz, tökéletes sorrendben, eklektikusan, de mégis impulzívan. A francia srácok oda rakták magukat!

Képtelenség teljes albumkritikát tálalni, de pár sorban muszáj kitérnünk a kiadványra. Elképesztően indul ez az egész káoszelmélet, pedig finomhangolásra készültünk, a hangok tökéletes harmóniájára. Kaptunk ehelyett egy olyan felvezető zenét, amely minden klub közönségét beindítaná, és tökéletesen szűrné le a művészkedő, gitárnyakú sleppet. Azasszimetrika a helyén, a riff zseniális, a hangok szeszélyesek, ezt adja mindjárt az első muzsika. Az ’Extracapsular Extraction’ tette a dolgát, elővetítette a következő trackeket. Komoly szint ez!

TRESOR274_Artwork

A ’Data Retrieval’ egészen más. Finoman caplatnak előre a velőtrázónak nem nevezhető mélyek, de mégis telibe találnak. A harmadik perctől azonban befrissíti magát a track néhány másodpercre, de végül azt éreztük, ez a zene egyéni „tetszési index” alapján került fel a helyére. A mi tetszési indexünk ez esetben annyira nem ekvivalens a szerzőkével, de délelőtti órákban valóban óriásit adhat.

Na de a harmadik az bekopogott rendesen. Az ’Extraction Force’ hanyatlásnak indította azonnal az imént felállított sztereotípiákat. Olyan indukált izgalommal kísértük végig a zenét, mintha Mi magunk is a szerzők között lettünk volna. 1:50-nél széttépte az idegeinket, aztán az apró kis hatások között lubickolva felpattantunk, és átadtuk magunkat a ritmikai motívumok széles spektrumának! Fuck Yeah! Zseniális! Két és fél percnél jártunk, amikor újra minden együtt tért vissza, és lávafolyamként simogatta végig underground technora éhes füleinket. 4:00-nál is hasított egy heget a hátunkra a zene, tényleg nem lehet eldönteni, hogy egy elektronikus zenei zenekar, vagy egy “sima producer”, sima munkája szól éppen. 10!

TRESOR275_Artwork

A ’Hydraulic Jack’ szerencsés eset, mert már képtelenség lehúzni az albumot. A kezdés mélye ott van, ahol lennie kell, a többi vagy tetszik, vagy nem, ízlés dolga. Új, és régi hangzások egyvelege ez, de mégis kissé túlmutat rajta. Tipikusan az a track, amely próbál evickélni, megtalálni azt a vonalat, amely mindenki számára élvezhető. Mi ennél sötétebbek vagyunk.

Amikor már azt gondoltunk, lejöttünk a zenei flashről, érkezett ’Hydraulic Pump’. Pump az van, sőt még faforgács, és fakopács is (nem). Objektív okoknál fogva egyszerűen hiányzik az a borzongató érzés, mely összekapcsolná az album többi dalával. Önmagában viszont szenzációsan színes, impozáns képet nyújt minden zenekészítő számára, hogyan is kell zenét mindenféle túlmisztifikálás nélkül megírni anélkül, hogy elvesznénk a letöltött sávok fergetegében.

Tresor_Logo

Az ’Artesian Well’ az utolsó dal, amelyet végig kellett hallgatnunk. Nem kínzás volt ez kérem szépen, hanem egy tökéletes lezárása egy olyan albumnak, amely hosszú időre bevésheti magát a talán nem is létező zenei enciklopédiákba. A befejező muzsika átlép minden határt, néhol chillben éreztük magunkat, néha pedig örömujjongás közepette koptattuk cipőinket az irodában. Finomság ez is, sokan örömmel fogják hezitálás nélkül felcsapni a korongot.

Ahogyan ezt a művészek interpretálták a kiadóval közösen, az pont olyan, ami kicsit is előreviheti az EDM szarokban fuldokló, szívünknek oly kedves szcénánkat.

Köszönjük Tresor Records, köszi fiúk, hogy ezt összehoztátok!

10/8

Tracklist:

01. DJ Deep & Roman Poncet presents Adventice – Extracapsular Extraction (Original Mix)
02. DJ Deep & Roman Poncet presents Adventice – Data Retrieval (Original Mix)
03. DJ Deep & Roman Poncet presents Adventice – Extraction Force (Original Mix)
04. DJ Deep & Roman Poncet presents Adventice – Hydraulic Jack (Original Mix)
05. DJ Deep & Roman Poncet presents Adventice – Hydraulic Pump (Original Mix)
06. DJ Deep & Roman Poncet presents Adventice – Artesian Well (Original Mix)