FehérCímke: a Subjected jelenség

Felesleges lenne megülnünk a seggünkön, hiszen a globális munkának köszönhetően özönlenek a megjelenés előtt álló anyagok. Új rovatunkban minél gyakrabban találkozhattok majd a bemutatásra szánt anyagokkal, lehetőség szerint (sőt biztosan) bőven a rilízdét előtt…

Subjected-et nem lehet csak úgy bemutatni annak, aki nem ismeri (aki ismeri, annak meg minek). Subjected ugyanis egy jelenség.

Hoyerswerda szülötte, 1983 óta a Berlin-Hellersdorf nyomvonalon szocializálódott, nyomasztónak ható toronyházak között. Az Electric Deluxe üdvöskéjének napjait a sötét, dübörgő basszusok és torz hangzások járják át, néhol kicsit agresszíven.

A techno találta meg Őt, vagy fordítva, mára ez már inaktuális kérdés. Subjected a fent nevezett címke alatt jelenteti meg EP-jét ’Dolor’ címen.

Subjected_Press_Pic

A négy trackes Electric Deluxe kiadvány március 2-án érkezik, a gépek pedig ezúttal nem lázadnak fel alkotóik ellen. Sokkal inkább jellemző lesz a diszkóribik meghátrálása a sötét mélyek tengerében, és közös öribarátságok sem fognak születni öngyújtók fénye alatt.

EDLX041_Artwork

Nagyon jó kis anyagot kaptunk az Electric Deluxe-tól, aminek legfőbb erénye mindenképpen a változatosság. A ’Krupp 5’ lassacskán vezeti fel az EP-t, a 7 perces szerzemény tökéletes bemutatása annak, milyennek is kell lennie 2015-ben egy techno tracknek. Az eleje vezet, a közepe döngöl, a vége pedig annyira eklektikus, hogy az már disszonáns érzéseket kelthet némelyekben. Na persze nem bennünk. Zseniális.

A címadó dal, a ’Dolor’ elején kissé felkaptuk a fejünket, hiszen az igazán kemény bassline-t harácsoló cirip követi, amely kissé furán hat az ember hallójárataira. Subjected azonban pont erre a reakcióra számított, 2:30-nál egy ördögi körbe kerülünk, 3:00-nál már szédülünk, a negyedik perc végére pedig pontosan azt érezzük, amit kell: this is Subjected.

EDLX041_Logo

Amikor felcsendülnek majd a nyilvánvalóan nem rádiós slágernek kikiáltott trackek, azonnal eszünkbe fog jutni a ’Wute’ című szerzemény. Reformzene ez kéremszépen! Annyira aljas, hogy az már gyönyörű, annyira mocskos, hogy az már szívderítő – Nekünk mindenképpen. Az tuti, hogy nem a címadó dal fog minden négynegyed rajongó fülébe mászni, ugyanis a ’Wute’ egyszerűen apokaliptikus flash!

A ’Zopiklona’ tökéletesen zárja a sort, na nem azért, mert kicsit is enyhült volna a ránk rakott szorongás. A még megmaradt izzadtság cseppeket is kifejti belőlünk a záró akkord, a tenyerünk is beleizzadt, mire felfogtuk, mi is történik. Most akkor fent vagy lent, lent vagy fent kell megérteni a zenét, mikor fog robbanni, mikor fog dobbantani? Nem mondjuk el, mert mindent mégsem szabad kiteregetni.

10/8

Tracklist:

Subjected – Krupp 5 (Original Mix)
Subjected – Dolor (Original Mix)
Subjected – Wute (Original Mix)
Subjected – Zopiklona (Original Mix)