TOMMYBOY: HAZA- ÉS ZENESZERETET MINDÖRÖKKÉ!

TOMMYBOY: HAZA- ÉS ZENESZERETET MINDÖRÖKKÉ!

Mindig van miről beszélgetnünk Tommyboy-jal, folyton telis-tele van ötletekkel, elképzelésekkel, tervekkel, no meg sztorikkal. Ez nemcsak a sok fellépésben, hanem a hihetetlen mennyiségű megjelentetett zenéjében is nagyon kézzel foghatóan kidomborodik. Tamástól csak tanulni lehet. Ha rossz a kedvünk, elég csak betenni valamelyik jó kis house-mixét vagy saját zenéjét a lejátszóba, és máris Ibizán süttethetjük magunkat, a fehérhomokos tengerparton – persze csak képzeletben, de már az is jót lendít a kedélyen. Mivel mostantól Tommyboy népszerű Housematic műsora a Partynews-on is meghallgató lesz minden héten, jó „ürügyet” találtunk rá, hogy az aktuális lelkesedés-adagunkat magunkhoz vegyük tőle…

Több kiadó, egy sikeres nemzetközi ügynökség, rádióműsor vezetőjeként Magyarország legeredményesebb undeground elektronikus zenészeinek egyike vagy. Persze, neked is el kellett indulni valahonnan, s úgy tűnik, ezt nem felejtetted el. Most ne is kezdjük Ádám-Évától a beszélgetést, csak annyit árulj el, mi volt az a döntő pillanat, ami labdát a lemezjátszóra váltotta nálad anno?

Akkor még sajnos nem volt lemezjátszóm, a labda mellett a mono, kazettás magnó volt az egyetlen hangszerem. Kazettákra gyűjtöttem a pénzt, majd azt vagdosgattam, cserélgettük egymás között. A lemezjátszós időszak először a Csikó Discoban kezdődött, majd évekkel később tudtam csak a saját darabjaimat megvenni.

Egyet nem értettem meg, bár lehet, hogy csak azért, mert én nem voltam hasonló helyzetben: kimentél anno külföldre, sőt – mondhatni – körbecsavarogtad a fél világot. Mégis hazajöttél. Miért? Hogyhogy nem maradtál? Hiszen itthon akkoriban még éppen az utolsókat rúgtuk a szocializmusba, nem volt szinte semmiféle parti kultúra (nem mintha most lenne), be voltak a lehetőségek és az emberek is szűkülve.

Emmanuel Top in Budapest (Extended Set)

Minden nyáron hazajöttem, mert imádtam itthon lenni. Egyszer csak kaptam egy lehetőséget egy régi barátomtól, aki akkor éppen ebben a diszkóban volt a rezidens. Elvállaltam a nyári szezont 100 napos non stop periódusban a Balaton partján. Pár év múlva a siófoki Cadik is csatlakozott hozzám, ott lett belőle is lemezlovas. Évekig együtt toltuk a szezont különböző stílusú zenekkel, természetesen a saját kedvenceinket is beleépítve.

1969232_10152506095588929_2642165986798894979_n

Időről-időre előbukkan a semmiből egy-egy ifjonc, aki mögött – mint később kiderül – te állsz, és teljes mellszélességgel tolod magad előtt. Most például nagyon jó munkaviszonyba, sőt – megkockáztatom – barátságba kerültél Agebeattel. Több közös zenétek is készült, fel is léptetek már együtt. Pár szóban mesélnél róla, hogy ismerted meg a srácot, illetve mit érdemes róla tudni?

Talán azért, mert én is a semmiből kerültem anno az ország egyik legnívósabb klubjába, szükségesnek érzem a fiatal tehetségek támogatását. Agebeat demókat küldözgetett nekem, amiből egyértelműen kiugrott a zenei tehetsége. Számomra nem volt kérdés a folytatás.

Már jó ideje visszajöttek – legnagyobb örömömre – a zenében a klasszikus house hangzások. Neked szerintem szinte csak ujjgyakorlat volt egy olyan muzsikát összehozni, mint a Kamavtu, amit lassan másfél éve ízlelgetünk, de még mindig nem tudtunk róla lemondani. Még Pete Tong is lejátszotta a mérvadónak BBC Radio 1 Essential Selectionjében. Fennáll a“veszélye”, hogy egy igazi örökzöldbe nyúltál bele… Te hogy látod?

Ez egy vicces felvétel, amit poénból készítettünk. Mondanivalója akkor még nem volt, sőt talán nem is terveztük a kiadását. Egyszerűen buliból készült, majd gyorsan beépült a szettjeinkbe. Amikor René Amesz meghallotta nálunk, a stúdióban, azonnal elkérte a sávokat remixelésre. A BBC lejátszást meg szinte el sem hittük, de több héten keresztül is tolta Pet Tong. Ezúton is köszönet neki érte!

Tucatnyi új zene vár megjelenésre a következő néhány hétben a kiadóidnál… Hogy gyűlt fel hirtelen ennyi? (bár eddig is pörögtek a labelek)

A stúdiómunkák egyre gördülékenyebbek, így gyorsabban lehet „termelni” is. Szinte hetente készül 2-3 új felvétel, és – őszintén szólva – a mai világban nem kell szétdolgozni magad, hogy a Beatport listára felkerülj. Inkább a trendi dolgokat kell gyorsan megjelentetni, amíg friss, ropogós. A klasszikus house újra divatos lett, és az pedig tényleg a stúdió szinte minden pontján megtalálható a kisujjunktól a polcokig. A végtelenségig lehet belőle ötletet meríteni.

322536_10150340269923929_1667800898_o

Manapság sajnos már nem elég “csak” tehetségesnek lenni, üzletemberként is helyt kell állni annak, aki érvényesíteni szeretné a művészetét, magyarul el is kell tudni adni magát. Neked ezt a balanszot nagyon ügyesen sikerült megtalálnod. Vagy mindig is érezted? Hogy vagy ezzel?

Igazad van, az utóbbi időben egyre jobban átalakul a zene körüli munkafolyamat. Hegyekben állnak a szuper tehetségek zenéi a digitális oldalakon, mégsem tudnak eljutni vele sehova. Talán a túlkínálat, a modern technika segítségével mindenki tud zenét készíteni egy laptopon.
Ez azt eredményezi, hogy nem bírja a világ ezt a mennyiséget feldolgozni. Mellette az internet lebutította a felhasználókat, nagy reklámmal sok mindent el lehet adni.

Közeledik a Miami WMC. Óhatatlan a kérdés, mivel tavaly kihagytad: idén mi a terv ezzel kapcsolatban?

Idén is kihagyom, most az utolsó pillanatban döntöttem el végleg. (mosoly) Több opció is volt, de összességében nem tartottam értelmét 3- 4 napra kimenni. 10 éven keresztül minden alkalommal ott voltam, és az utolsó években már nem azt kaptam, mint amiről nekem anno WMC szólt. Remélem, a válság egy kicsit helyrerázza ott is a dolgokat, és visszanyeri a régi arcát a WMC is!

Egyéb külföldi kiruccanásod várható-e mostanában? Vagy voltál-e valahol? (én úgy vettem egyébként észre, hogy keményen stúdiózol)

A január-február nekem mindig a stúdiózás időszaka, de mellette hétvégenként természetesen mennek a bulik is. Januárban éppen Miamiban voltam, több hétvégén keresztül is, lesz újra idén is Argentína, a múlt héten meg Ukrajnában toltam. Tavasszal Szerbia és Macedónia következik, de lesz egy holland mini körút is másjusban, illetve júniusban Ibiza. (mosoly) Mindemellett az itthoni bulik legalább annyira fontosak, mint a határon túli fellépések…

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Emmanuel Top in Budapest (Extended Set)

pop-up