Hogyan változtatta meg a digitális világ Ibizát?

Hogyan változtatta meg a digitális világ Ibizát?

[dropcap size=small]A[/dropcap]z ibizai éjszakai élet központja mindig is az elektronikus tánczene volt, de a technológia fejlődése teljesen átalakította a partisziget kultúráját. Ezúttal nem csak az olyan unalomig ismételt példákról lesz szó, mint a fellépőket kamerázó tömeg, vagy az okostelefonon lógó fiatalok, akik már nem is értik lassan a személyes interakció lényegét, hanem teljes egészében megpróbáljuk összefoglalni, mi változott meg az elmúlt évtizedekben.

Elsőként egyből a látványt emelnénk ki, hiszen a kezdetekben ez a tényező teljesen másodlagos volt, egyedül a zene számított. Mára ez mondhatni megfordult, sokszor egy jól megkomponált színpad lézerekkel, kivetítőkkel és egyéb kiegészítőkkel csábítóbb, mint egy eredeti és jó szett. Ezt az amúgy is növekvő tendenciát mélyítette el az internet, hiszen manapság az emberek mindenről fényképeket posztolnak, bejelentkeznek helyekre, kommentálnak, megosztanak. Ezáltal ha egy szórakozóhely jól néz ki, az emberek szívesebben fotózkodnak, egyre több kép kerül ki róla a netre, egyre jobbak a vélemények, mindez pedig egy teljesen ingyenes reklámfelületet jelent a tulajdonosoknak.

Amnesia-Opening-Party-2014-12

Ez pedig olyannyira elfajult, hogy nem elég egy helynek jól kinéznie, kiemelkedően, meghökkentően, sőt egyedülállóan lenyűgözőnek kell lenni, ugyanis rengeteg a versenytárs. A legjobb példája ennek a folyamatnak a nappali bulik újjáéledése, ami nagyban a selfieknek köszönhető, hiszen mi lehetne vonzóbb, mint a tűző napon egy rakás bulizóval pózolni, vagy esetleg videózni? Aztán ha elkészült a remekmű, mehet ki az internetre, mi pedig bevonulhatunk egy bárba hűsölni, ahova persze egyből be is kell csekkolni. Aztán jöhet a várakozás, amíg nincs elég lájk és komment, addig nem is érezzük magunkat igazán jól. Ezzel szemben régen a közönség egyszerűen csak átadta magát a zenének és táncolt, ameddig bírt.

Közben pedig magának a dj-nek a személye is megingott, nem övezi már akkora tisztelet és elismerés, mint régen, sőt, a legtöbbek számára teljesen mellékes, hogy épp ki játszik. Természetesen ez nem igaz a headlinerekre, az ő nevük továbbra is az egyik legjövedelmezőbb csali, de míg régebben a többi, kisbetűs fellépő is számított, addig mára a legtöbben el sem olvassák a nevüket, csak sodródnak a tömeggel.

A dokumentáció ilyen mértékű elterjedése azonban rossz hatással is van a bulikra. Mivel manapság szinte bárkinek a rendelkezésére áll a fényképezés és videózás lehetősége pár másodperc alatt, ezért a közönség tagjai félnek őszintén elengedni magukat, őrülten táncolni és csak a szórakozásra koncentrálni, mert valaki kirakja őket a világhálóra és fél órán belül rajtuk röhög mindenki, ezzel zaklatásnak lesznek kitéve. Ráadásul főleg azok az emberek viselkednek önjelölt paparazziként, akik a legkevésbé tudják magukat visszafogni, ám ezzel mintegy megváltják bűnüket. Ezt pedig csak úgy lehetne megállítani, ha inkább csak nevetsz egyet a furcsán viselkedőkön és tiszteletben tartod a magánéletüket, így legközelebb fordított helyzetben talán téged sem tesz más nevetség tárgyává, ugyanis meg kell valahogy szakítani ezt az ördögi kört végre.

oceanbeat-ibiza-20

Addig viszont három mód van rá, hogy elkerüld az ilyen kínos helyzeteket. 1. Nem érdekel semmi, nincs mit vesztened. 2. Megpróbálsz visszafogottan viselkedni, elbújni a klub legmélyére és csak akkor tombolni, ha senki sem lát. 3. Saját otthonodban vagy a VIP részlegben bulizni és nem vegyülni az átlagemberekkel.

Az utóbbi terjedt el talán a leginkább, ez a különcködés azonban teljesen szétszakítja a bulik hangulatát. Pont ezért álmodoznak az ibizai klubtulajok arról, hogy egy nap a kamerák ki lesznek tiltva minden szórakozóhelyről, ahogy a selfie botokkal történt nemrég. A kezdő lépést azonban senki nem meri megtenni, mert mindenki attól fél, hogy ezáltal drasztikusan visszaesne a látogatók száma. A világ különböző helyein pedig van már minderre példa és működőképesek is a helyek, így talán Ibiza legjobb esélye is az lenne, ha egy nagy hírnévnek örvendő hely – ahova így is-úgy is elmennek az emberek – nyitná meg a sort, így végül átterjedhetne az egész szigetre a mozgalom.

amnesia-vip-9

A sziget másik nagy vesztesége a spontaneitás. Régen az volt a legnagyobb varázsa, hogy akár napokra eltűnhettél, egyik buliból a másikba keveredtél, sosem lehetett tudni, mi következik. Manapság az ide látogatók viszont már előre eltervezik minden pillanatukat, a neten előre jegyet vesznek a bulira, szállást foglalnak, így ott már szinte lehetetlen bármit is eladni. Ha hónapokkal előre nem kezded el reklámozni az eseményed, vagy klubod, akkor egész nyáron üresen áll majd.

Ibiza azonban még mindig jól tartja magát, míg a világ többi részén szinte csak interneten vásárolnak jegyet a bulizók, addig itt még egyelőre van kereslet az offline értékesítésre is. Ennek a legfőbb oka talán az, hogy az elektronikus zene szerelmesei számára a sziget egyfajta zarándokhely, így az idősebb generáció tagjai is ellátogatnak ide nyaranta, akik viszont ragaszkodnak a hagyományos dolgokhoz, úgy akarnak bulizni, ahogy eddig.

Hiába érte el Ibizát is az internet és az okostelefonok kora, még mindig a klasszikus partykultúra oázisának számít ebben a változó világban, ahol a modern technológiai fejlesztések jelen vannak, de a világ többi részével ellentétben még nem vették át az irányítást. Reméljük ez így is marad, sőt a legjobb az lenne, ha ismét a zene, a tánc és a társaság venné át a vezető szerepet, ha bulikról van szó és nem a posztolás.

Wax Da Beach at Kumharas