Túltolni a hangfalat

Túltolni a hangfalat

Láttunk már pár felvételt arról, milyen, amikor Richie Hawtin elszabadul. Tört már ketté egy mozdulattal fülhallgatót, ugrott már be a közönség közé, aki pedig ezen háborog az vagy egy prűd barom, vagy életében nem járt még ilyen buliban.

A minap azonban Richie kétségtelenül túltolta a történetet, amikor konkrétan rátolta az egyik színpadon álló és őt videózó, amúgy láthatóan jól szórakozó vendégre a monitorhangfalat. Ezzel gyorsan fel is robbant az internet és az elektronikus zene világa, Hawtin Facebook oldalát ellepték a trollok, nyilván már készülnek az első mémek az esetről – ahogyan az lenni szokott.

S bár mindenki tudja, milyenek az elszabadult bulik, ezen a ponton érdemes megállni egy pillanatra, mert itten bizony gáz van. Egyrészt alapos okkal lehet feltételezni, hogy Hawtin azt sem tudja, melyik országban játszik éppen. Mindez nyilván bocsánatos bűn, ne is szenteskedjünk. Az előadó művészek esetében ugyanis aligha lehet háborogni az ilyesmin, sőt, általában még vicces is tud lenni, lásd Johnny Depp legutóbbi szereplését a hollywoodi dokumentumfilmes gálán. Meg persze fel lehet hozni, hogy Steve Aoki tortákat dobál a színpadról, de itt szögezzük le, hogy ameddig valaki simán egy tehetségtelen idióta, aki nem tudja mással kompenzálni mindezt, csak azzal, hogy tortákat hajigál a színpadról, addig egészen más a helyzet olyasvalaki esetében, aki egész konkrétan meghatározó alakja a posztmodern zenetörténetnek és popkultúrának. És igen, Guettát is láttuk nagyon rácsodálkozni a Tomorrowlandre, szomorú is volt az eset, pláne, hogy nyilván a válása miatt esett annyira szét. Richie Hawtin azonban egyrészt nem David Guetta, David Guetta pedig nem bántalmazott még senkit színpadon.

10836486_732206996860227_2085713450_n

Többen vannak egyébként, akik már régebb óta aggódnak Hawtin trúsága miatt, főleg a Deadmau5-szal közös fellépése óta. De még mielőtt művészeti és popkulturális kérdésekbe mennénk bele, keressünk rá Deadmau5 Testpilot alteregójára, illetve tanulmányozzuk a “trolling” és az “irónia” fogalmait is (ettől még nem kell szeretni Deadmau5-t). Aztán volt, hogy Skrillex-szel, meg Paris Hiltonnal közös ice bucket challenge-et rendezett, de ezekkel még mindig nincsen semmi baj. Attól ugyanis, hogy egy közeg sznobabb része elvárja a mainstreamtől való totális elhatárolódást, Hawtin pont ugyanannyira a popkultúra része, mint Lady Gaga (aki egyébként Surgeon nagy rajongója és fordítva, de erről majd egy másik jegyzetben), aki egyébként kiváló iróniával kezeli az ilyen jellegű megjelenéseket. Merthogy ameddig Hawtin egy zseni és művész, Paris Hilton meg nem az, addig önmagában az irónia csúcsa, ha együtt röhög vele mindenféle bulikban. Épp ezért egyáltalán nem kell Hawtint kurvulással vádolni, mindent elért, amit lehetett, bőven megengedhet magának ilyen jellegű dolgokat.

Az viszont, hogy láthatóan totálkáron gyakorlatilag testi sértést követ el a színpadon, tényleg gáz. Tudja a franc, hogy mi állhat a dolog mögött, hiszen néha tényleg aggasztóan tud festeni. Viszont annyira tényleg nem veszítheti el senki a kontrollt, hogy egy ekkora faszságot elkövessen plénum előtt. Mert ez az eset egyáltalán nem tudható be annak, hogy Hawtinnak már tök mindegy, hogy darabokra tör egy több száz dolláros fülhallgatót, vagy belökdös egy 1500 dolláros keverőt a közönséghez, sokkal inkább annak, hogy valami nagy gáz van, ami miatt Hawtin kezdi elveszíteni a kontrollt. Legalábbis ebből az esetből úgy tűnik. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy valaki egy sikeres bohémként tűnik fel a közönség előtt, vagy egy fékevesztett szupersztárként, akinek meggyőződése, hogy akkor és azt csinál, amit akar.

A kérdés tehát az, hogy az eddigi esetek, illetve a mostani agymenés összességét tekintve Hawtin kivédi-e ezt az egészet, vagy igazolja a károgó nosztalgiázókat, és átvedlik elektronikus zenei Lindsay Lohanjévé? A magam részéről az előbbit remélem, lévén gyerekkorom óta biztosra veszem, hogy Hawtin egyébként tök jó arc.