Tudósok szerint a pszichedelikus drogok nem veszélyesebbek a biciklizésnél

Ha valaha toltál már pszichedelikus drogokat, mint például a varázsgomba, az LSD, esetleg egy extasy, akkor nem voltál nagyobb veszélyben, mintha helyette bicikliztél volna egyet. Legalábbis a tudósok szerint.

Az oslói Tery Krebs és férje, Pål-Ørjan Johansen arra jutottak, hogy a pszichedelikus kábítószerek törvénybe iktatott tiltása egyenesen az emberi jogokkal ütközik szembe, míg sok olyan legális tudatmódosító szer, mint az alkohol, sokkal ártalmasabb a társadalmunkra. Ezzel természetesen csak az ellenzőket lepték meg, a fogyasztók már generációk óta tisztában voltak ezzel a ténnyel.

A kutatómunkájuk eredményét a Lancet Psychiatry nevű elismert szakmai lapban jelentették meg, ahol bővebben kifejtették állításukat.

„Annak ellenére, hogy ezek a szerek okozhatnak ideiglenes zavarokat és érzelmi kavarodást, kórházi kezelést igénylő helyzetek vagy súlyos sérülések kifejezetten ritkák. Ha más mindennapi tevékenységek veszélyeivel és hatásaival hasonlítjuk össze, akkor egyáltalán nem veszélyes a fogyasztásuk.”

Amikor a függőséggel próbáltak érvelni ellene, akkor a férj elárulta, hogy ő például az MDMA és a gomba segítségével gyógyult ki alkoholizmusából, és előhozta azt a korábbi tanulmányt, miszerint ezek a szerek kifejezetten hatásosak lehetnek olyan mély függőségek kezelésére is, mint a heroin.

Azonban nem csak szóban szeretnének segíteni, alapítottak egy nonprofit szervezetet, melynek feladata, hogy segítse az ellenőrzött minőségű extasy és pszichoaktív cuccok orvosi felhasználását és hozzáférhetőségét. Több tudós is kiállt az ügy mellett, David Nutt professzor például közben egy másnaposságmentes alkohol kifejlesztésén dolgozik.

Az itt említett narkotikumok pozitív hatásairól már számtalan tanulmány készült, és lassan a tudományos világ nagy része belátja, hogy értelmetlen, sőt káros tiltani ezeket, hiszen megfelelő használat mellett pozitív fizikai és mentális hatásokat fejthet ki az emberekben. Amennyiben egyetértesz ezzel a kezdeményezéssel, ezen a linken tudod elérni az alapítványukat, hogy támogasd az ügyet.

http://www.emmasofia.org/research/