Top 5 ázsiai DJ a Boiler Room bulijain

Sajnos Tokiót leszámítva eddig Ázsiát még nem érte el a Boiler Room kezdeményezése, de azért akadt már nem is egy olyan ázsiai származású lemezlovas, aki megmutathatta tehetségét egy-egy BR rendezvényen. Ilyen előadókból került kiválasztásra a következő 5,  akik a legjobb szetteket adták, de valószínűleg sosem hallottál még róluk.

Xhin

A szingapúri Xhin (ejtsd: sheen) már 1997 óta készíti az élvonalbeli elektronikus zenék tömkelegét. A leginkább futuristaként leírt hangzásvilága vegyíti a techno, az ambient, az IDM és a tömör sub bass elemeket, végeredményként pedig kaotikus ritmuskompozíciókat kapunk. Közel tíz évnyi zenélés után 2006-ban fedezte fel magának egy német kiadó, a Meerestief, majd három évvel később a friss berlini Stroboscopic Artefactshoz szerződött le, hogy megmutassa sötét, beborult zenéit a nagyvilágnak.

Mndsgn

Mndsgn, vagyis Mind Design egy New Jerseyben született Los Angelesben tevékenykedő ázsiai származású hiphop producer. A szülei egy sajátos filippínó vallási szekta tagjai voltak, így a külvilágtól elzártan, áram nélkül nevelkedett, így sokáig nem is ismerte a modern zenéket. Végül elszökött és Philadelphiába stoppolt, hogy megismerje a külvilágot, ahol egyből beleszeretett a hiphop hangzásába és eldöntötte, hogy zenész lesz. A Klipmode és a Fresh Selects kiadóknál adta ki első számait, majd tavaly leszerződtette a The Stones Throw, ahol végre bemutatkozó albumát is megjelentethette.

Ken Ishii

Az egyik leginnovatívabb és kísérletezgető ázsiai DJ, Ken Ishii akkor kezdte el saját techno stílusát kiépíteni, amikor még Japán nem állt készen erre. Már 1994-ben jelentek meg mixei a kultikus R&S kiadónál és nemsokára a nemzetközi közönség is felfigyelt az egyedi hangzására. Azóta folyamatosan turnézik Európában, Amerikában és Ázsiában is, legújabb albuma pedig a detroiti hangzás előtt tiszteleg majd, amivel ismét egy teljesen új oldalát mutatja meg.

Shortkut

A filippínó-amerikai producer az alapító tagja nem egy. hanem három, a szcéna szempontjából történelmi jelentőségű crewnak,  az Invisibl Skratch Piklz, a Beat Junkie Sound és a Triple Threat DJs is az ő nevéhez fűződik. A nyugati part egyik sokat foglalkoztatott figurája, aki rengeteg új technikával járult már hozzá a DJ kultúra fejlődéséhez.

Objekt

TJ Hertz, vagyis Objekt félig német, félig pedig filippínó származású berlini DJ. Ő alkotta a Native Software nevű programot, majd pályát váltott és zenész lett. Azóta olyan bulikon lépett fel, mint a Dimensions Festival, a Moma PS1, vagy a  Sonar. Számai vadak és sötétek, gyakran egyfajta avantgard szellemiség jellemzi őket, aminek köszönhetően tavaly a Resident Advisor az év egyik legjobbjának nevezte.

(Pulse)