Tiga duplán szereti a hazai közönséget

Sok dologért lehet a világ hálás Kanadának. Ilyen a jégkorong, a juharszirup, és persze a montreal-i születésű énekes, DJ és producer: Tiga!

Tiga James Sontag megfelelő zenei neveltetést kapott: már egészen kicsi korában, szüleivel  együtt szívta magába a zene minden rezdülését az indiai Goán a hippyk paradicsomában, ahol édesapja lemezlovasként tevékenykedett. Nem csoda hát, hogy visszatérve Kanadába úgy döntött, hogy beleveti magát a techno és a hardcore gyönyöreibe. A kilencvenes évek elején már saját lemezboltja (DNA) és klubja (Sona) volt, melyek segítségével alapjaiban változtatta meg a helyi elektronikus zenei szcénát. 1998-ban alapította meg a Turbo Recordings-ot, mely kiadó saját karrierje beindításában játszott nagy szerepet.

Egyik legnagyobb “slágere”,a Zyntherius-szal közösen elkövetett Sunglasses at Night (2001) akkoriban megkerülhetetlen szerepője volt az amerikai, brit és német slágerlistáknak. Tiga mondhatni feltámasztotta a nyolcvanas évek szinte már elfeledett new-wave / eletropop hangzását, amely villámgyorsan a világhír felé repítette emberünket.

Rengeteg remixen dolgozott olyan sztároknak, mint a Martini Bros, Telepopmusik, Felix Da Housecat, LCD Soundsystem, Depece Mode vagy éppen a Fisherspooner. 2002-ben kérte fel a legendás K7 a soron következő Dj-Kicks válogatáslemez megalkotására, első albumát pedig rá négy évre alkotta meg, Sexor címmel, mely 2007-ben kivívta a kritikusok elismerését: Juno díjat kapott. Röpke, három éves pihenő (2009) után kaparinthattuk meg Ciao! című második szerzői albumát, melyen ismét a haverok (Jesper Dahlbeck és Jori Hulkkonnen) kézlenyomatát, és Tiga lelkes énekhangját üdvözölhettük, megannyi dancefloor killer, savas, szintigroove-os, elektros beütésű zenével együtt.

Az utóbbi években a klubok a Let’s Go Dancing, Trust Your Body, és a Bugatti slágereitől voltak hangosak, de pörgette a lemezeket a szakma elit eseményén, a BoilerRoom buliján is.

Tiga egyébként duplán szereti a hazai közönséget. Ereiben ugyanis magyar vér csörgedezik, sőt, szeretett kutyája – Uma – is egy gyönyörű magyar vizsla volt. Ha nem hiszitek, nézzetek bele a Dj-Kicks válogatásának belső borítójába!

Mit is írhatnánk még? Let’s go dancing, I wanna go dancing with you, all night dancing!
Április 3. szombat, Tiga az Akváriumban Budapesten!