Tét nélküli gépészkedés – a kedvenc online hangszereink

Néha felbukkan és megtesz pár kört egy-egy jól eltalált darab a facebookon, ami után pár napig vigyorogva gépészkedünk velük, míg végül a feledés homályába nem merülnek. Az elektronikus zenei hangszerek utcalányai ők, sorsuk a telefonos és online játékokéhoz hasonló. A nehézkesen beinduló szombatok és vasárnapok, meg a félkómában eltöltött, magányos éjszakák eszközei ezek, de utazás és várakozás közben, vagy hirtelen felindulásból házibuliban rászabadulva is tökéletes unaloműzők és hangulatkeltők ezek a hangkeltők. Kiválóan alkalmasak továbbá a kisgyerekek alapos megfertőzésére is. Hasznosak, viccesek; szeretjük őket, na. Összeszedtük nektek a kedvenceinket.

uil

A böngészőben futó zenei ketyerék és alkalmazások semmibe sem kerülnek, azonnal működnek, nem mattolják le a gépet, sosem hagynak bennünk bűntudatot, nem lehet mit elrontani, nem történhet semmi maradandó és visszafordíthatatlan, na meg a hülye is elboldogul velük legalább oly szinten, hogy vigyorogva bólogasson egy jóízűt. Cserébe baromi egyszerűek, felületesek, ügyetlenkék, felejthetőek. Vagy mégsem?

Rögtön az első linkkel meg is cáfoljuk a fenti jelzőket: a Websynths egy meglehetősen potens, három oszcillátoros virtuál analóg szintetizátor, rengeteg beépített presettel, de a bbcpatchek mentése és betöltése is lehetséges. Filtermátrix, effektek, meglepően sokat tud, kezelhető MIDI-billentyűzettel is: ezzel bizony hosszabb távon is el lehet gépészkedni. Aki nagyon beleszeret, a webshopjukban még Websynths pólót, vagy bögrét is vehet magának.
A Patatap már jóval elvontabb és egyszerűbb szerkezet, ez olyan igazi „böngészős” cucc; érintőképernyőn az igazi, de nagyon ízlésesen, jó minőségben megcsinálták, rengeteg rajongója van. A Patatap Tunes oldalon gyűlnek a kész művek, érdemes ránézni.

Az igazi gépészeknek viszont a TrueGrid való! Ez egy nagyon látványos és komplex moduláris szintetizátor, amit összeállíthatunk saját magunknak, játszható MIDI-billentyűzettel is, a patcheinket és audiofájljainkat elmenthetjük.

fdg

Hasonló próbálkozás a WebModular is az ajánlott kategóriából, de talán még egy fokkal érdekesebb, amit a Tanguy tud: képes használni a készülékünk mikrofonját, így a szintézisbe külső hangokat is belegyúrhatunk, innentől pedig kb. végtelen a móka.

ku

Egy egész generáció szívét simogatja az Acid Machine Beta, ami egy Roland TR-909-es dobgép, valamint két Roland TB-303-as basszusszinti kombinációja; fogalmazzunk úgy, hogy ez a házasítás már bizonyított párszor. Ugyanígy egy egész jól meghatározható generációt szólít meg a Commodore 64-féle szintetizátort emuláló WebSID, a Nintendo GameBoy-on futtatható tracker program kőkemény megidézése, a PulseBoy, valamint a nagy Robert Moog 78. születésnapjára készült Google-doodle, a MiniGoog is.

moog

A SiON FM Synthesizer WF-1-gyel belekóstolhatunk az egyszerű FM szintézisbe, a PatternSketch pedig már igencsak derékig érő víz a szekvenszerek medencéjében. Az Otomatával ugyanennek a játékos, a Seaquence-szel pedig az absztrakt oldalát ismerhetjük meg.

Főleg a mostani tapicskolós generáció játéka a Tibersynth és a WAVE-PD1, valamint az elképesztően beteg Sample-stitch is, ahol különféle hip-hop slágereket találunk atomjaira szedve, melyeket teljesen szabadon kombinálva kergethetjük őrületbe a haverjainkat, de saját magunkat is.

Zárásként inkább megkímélünk titeket egy rommá choppolt Kanye West daltól, és beágyazzuk ide nektek ezt a hangmintákból újjáépített 9th Wonder számot:

Az efféle webes hangulatkeltő hangkeltőkből egy kisebb sorozatra számítsatok, a következő részt kifejezetten a dobgépeknek és grooveboxoknak dedikáljuk. Addig is kellemesen önfeledt szórakozást kívánunk a fentiekhez! Ne feledjétek: játsszatok csak bátran, a legrosszabb, ami történhet, hogy függővé váltok!