Tankönyv a zenei producereknek

Az ahogy a nagykönyvben meg van írva kezdetű mondás mostantól hatványozottan igaz a zenei producerek munkásságára is, hiszen az Ableton jóvoltából mostantól a kezdők egy a szakma legjobb húzásait bemutató vaskos könyvből sajátíthatják el az elektronikus zenék készítésének alapjait.

Az Ableton cég azzal vált ismertté, hogy a világon először dobtak a piacra egy olyan szoftvert, aminek a segítségével az úgynevezett beatmatch, vagyis az ütemegyeztetés egy gombnyomással elérhető. Ezen kívül az Ableton Live nevű program további előnyei, hogy minden hangszerrel kompatibilis és szinte mindent tud, amit egy lemezlejátszó, így hamar a DJ-k kedvence lett.

Amellett, hogy a program elsajátítására ma már önálló kurzusokat indítanak, a cég most meglepte hűséges vásárlóit egy igényes kézikönyvvel is, ami a Making Music: 74 Creative Strategies for Electronic Music Producers címet kapta. A szerző a cég dokumentálásáért felelős Dennis DeSantis, pont ezért is hangsúlyozzák, hogy ez nem egy használati útmutató a programhoz, hanem sokkal inkább, ahogy a neve is mutatja, egy kreatív útmutató a jó mixek elkészítéséhez. Főleg a miként kérdésre ad választ és nem megmondja, hogy mit kell tennünk.

Maga a könyv három részből áll. Az első nagyobb fejezet a zene elkezdésének problémáival foglalkozik, hiszen minden kreatív folyamatnál az első lépés a legmeghatározóbb, pont ezért a legnehezebb is egyben. A következő fejezet logikus módon magának a zenének a felépítésekor jelentkező problémákat taglalja, míg a legutolsó a lezáró résszel foglalkozik. Minden fejezetben különböző gyakran felmerülő problémákat elemez a szerző, amikre egyből javasol is megoldásokat.

A könyvnek magyar fordítása egyelőre nincs, és sajnos kilátásban sincs, de eredeti angol nyelven bárki számára megrendelhető 25 euróért, plusz postaköltség. Ehhez nem kell mást tenned, mint ellátogatni az alábbi linkre, ahol pár kattintás alatt már hozzá is juthatsz. Azonban nem csak azok juthatnak hozzá, akik megfizetik az egyébként jutányos árat, hanem teljes egészében elolvasható a mű a cég honlapján elektronikus formában is.

https://www.ableton.com/en/shop/#shop_book

https://makingmusic.ableton.com/catalog-of-attributes