Recorder presents VINTAGE ELECTRONICA NIGHT

A Recorder magazin által prezentált zenei rendezvények sorozata egy igazán kivételes bulival folytatódik: május 21-én a Müsziben visszarepülhetsz az elektronikus zene (h)őskorába, a szekrényméretű szintetizátorok, nagybajuszú stúdiómágusok és színpadon dolgozó embergépek letűnt világába. Partizz arra, ahogy a jövő szólt harminc-negyven éve!

A mai értelemben vett elektronikus zene lassan félévszázados múltra tekinthet vissza, ez már olyan történelmi távlat, hogy érdemes és érdekes a gyökereket újra előásni, ápolni. Ezt teszi május elején megjelenő új albumával a szintetizátorzene francia úttörője, Jean Michel Jarre is, aki a tavalyi Electronica 1 és a mostani Electronica 2 lemezzel az elektronikus zene múltját és jelenét kapcsolja (vagy stílszerűen: patch-eli) össze. Ugyancsak május elején, igaz, 35 évvel ezelőtt jelent meg a Kraftwerk Computerwelt albuma, amelynek hatása túlmutatott a saját műfaján, és (zenei) alapjaiban befolyásolta a hiphop fejlődését.

Adott tehát az apropó kétszeresen is egy olyan rendhagyó bulihoz, ahol csak régi elektronikus zene szól, a hetvenes évek kezdetétől a nyolcvanas évek közepéig terjedő időszakból. Előkerül az este folyamán motorik-ritmusra kattogó krautrock és szalagmachináló avantgárd éppúgy, mint űrfürkésző korai italo diszkó és primitíven vartyogó acid, lesz káprázatos és sötét szintetizátorvarázslás, buja szintetikus eurodiszkó, testszögletesítő USA-electro, elsőhullámos new wave és proto-indusztriál, lesz, ami mai füllel már megmosolyogtató és lesz, ami még most is teljesen futurisztikus, lehet majd elmélyülten zeneélvezni, de legfőképpen sokat-sokat táncolni – robotmozgásúak előnyben.

A Vintage Electronica Night zenei kalauzai mind a „klasszikus idők” szakavatott ismerői és lelkes konzervátorai: a megszállott szintetizátorgyűjtő Galactic Jackson, a minden régi (és új) stílusban otthonosan mozgó Mesterházy, a Küss Mich kultbuli-brigádot igazgató Splatter mellett a megidézett időszak zenéiből válogató spéci dj-szettel készül a csillagbámulós space-elektronika mestere, Belle Belle, valamint a retróhangzások kiváló érzékű újrahasznosítója, Zságer Balázs. A programot színesíti neonfénnyel vibráló 80s flash-ként a hazai synthwave/retrowave színtér képviseletében az 80 Strange Robots duó audiovizuális live actje.

Időpont:
2016. május 21., szombat
Művelődési Szint (1085 Budapest, Blaha Lujza tér 1.)

Facebook esemény

Fellépők:
80 Strange Robots – live
ŽAGAR – dj set
Belle Belle – dj set
Mesterházy
Splatter
Galactic Jackson

Belépő: 600 Ft

ven_flyer