Nils Frahm ingyenes albummal ünnepli a Zongora napot

A német producer munkásságát erőteljesen átitatja a zongora szeretete, ami elég ritka a szakmájában. Pontosan ezért is döntött úgy, hogy a Zongora nemzetközi világnapjára egy ingyenesen letölthető albummal kedveskedik rajongóinak.

A londoni avantgárd kiadó, az Erased Tapes világhírű zongoristája, Nils Frahm idén úgy döntött, hogy március 29-et kikiáltja a Zongora Világnapjává, amit egyből meg is ünnepel egy különleges albummal. A -solo- névre keresztelt lemezt ingyenes letölthetővé tették mp3 és wav formátumban is, de ha valaki szeretné fizikai formában is birtokolni a felvételt, akkor CD és bakelit formájában is megrendelhető.

„2014 végén az a sürgős késztetés lett úrrá rajtam, hogy ki kell adnom azt a szóló zongora albumot, amit korábban készítettem, ehhez pedig kellett egy igazán különleges alkalom. Azt akartam, hogy ez egy kellemes meglepetés legyen mindenki számára, szóval valamiféle igazán jelentős megjelenési dátumot akartam hozzá kapcsolni. Pillanatokkal később beugrott, hogy csinálnom kell egy saját ünnepet, aminek örömére kiadhatom.”magyarázza a Zongora Napjának eredetét Frahm az esemény honlapján.

Az első Zongora Napja azonban nem csak a titokban és meglepetésként érkező ingyen albumról szólt, hanem megpróbál segíteni David Klavins zongoraépítőnek is megvalósítani elképesztő tervét. Ő korábban is az egyedi zongoráiról volt híres, de ez a mostani Klavins M450 tényleg egyedülálló darab. Frahm minimum 120.000 eurót szeretne összegyűjteni a projekt számára, amibe a lemeze eladásából bejövő pénzt is beleadja, hiszen a -solo-t ennek a szerkezetnek a prototípusával rögzítette.

Ha összejön a szükséges összeg, akkor körülbelül két évre lenne szükség az M450 elkészítéséhez. Frahm reméli, hogy 2017-re a Zongora Napjára rendezhet egy egész fesztivált Berlinben, ott kerülne sor Klavins zongorájának bemutatójára is.

Ha szeretnéd letölteni az albumot, vagy megrendelni, esetleg adománnyal támogatni az ügyet, akkor látogass el a Zongora Napja hivatalos oldalára.

http://www.pianoday.org/