MDMA és magyar útlevél a webről?

Akármennyire is futurisztikusan hangzik, nem egy új Philip K. Dick novelláról van szó, hanem egy svájci művészeti projektről. A !Mediengruppe Bitnik nevű szervezet készített egy olyan algoritmust, ami az úgynevezett deep web legmélyebb bugyraiban vásárolgat teljesen véletlenül, az egyetlen korlát az, hogy hetente 100 dollár értékű bitcoin áll rendelkezésére. A deep web az internet olyan rejtett alvilága, amit nem mutat sem a google, sem más keresőmotor, oda csak az juthat el, aki pontosan ismeri a helyet, de ha ott van, mindenhez hozzájuthat, ami a feketepiacon fellelhető, vagyis tényleg akármihez a kábítószerektől kezdve hamis okiratokon át egészen a fegyverekig.

parcel_attorney_02_1600

A svájci csapatnak az volt ezzel a célja, hogy a robot által összevásárolt tárgyakat kiállítják. Azonban számításaikba egy kis hiba csúszott, amikor a gép extasyt vásárolt, ugyanis ekkor elkapták a rendőrök. Végül az ügy nagy sajtóvisszhangra talált, így belátták, hogy egy automata robotot nem vehetnek őrizetbe, ezért elengedték.

Az általa az Agora nevű legnagyobb kábítószer terjesztő deep web honlapon vásárolt öt tablettát bevizsgálták és kimutatták, hogy valóban MDMA tartalmúak, vagyis illegálisak, így azokat megsemmisítették, de a többi általa szerzett tárgyat visszaszolgáltatták.

xYdbau0Xru

Azonban ezek sem a leglegálisabb termékek, akadt köztük hamisított ruházati cikk, egy magyar útlevél, zárjegy nélküli cigaretta, bankkártya és egy Louis Vuitton táska is. Az utolsót leszámítva valójában egy tinédzser álmát vásárolták össze egy kemény hétvégéhez, de azt nem hajlandóak elárulni, hogyan sikerült felcsatlakoztatni a deep webre, és mi alapján választja ki a tárgyakat.

passport_905

Amikor már azt hinnéd, hogy az internet nem lehet furcsább, akkor mindig jön valami ehhez hasonló eset, de ha bővebben érdekelne ez a művészeti projekt, akkor látogass el a Bitnik honlapjára ahol többet olvashatsz az ügyről, valamint fotókat is találsz a Random Darknet Shopper bevásárlólistájáról.

https://wwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww.bitnik.org/r/