Marusha, a germán techno istennő

Marusha Gleiss 1966. november 18-án látta meg a napvilágot a Berlinhez közeli Nürnberg városában, de hamar áttette székhelyét a német fővárosba. Itt kezdődött el lemezlovas karrierje is 1991-ben, amikor a DT64 rádióállomásánál saját műsort kapott Dancehall néven, amely nagyon rövid idő alatt a fiatalság kedvence lett, majd mikor megszűnt a rádió, Marusha Rave Satelite néven folytatatta egy másik adónál. Közben azonban Mayday néven adománygyűjtő rendezvényt szerveztek a DT64 megmentésére, így csöppent bele a rave kultúra egyik legtovább tartó rendezvénysorozatába, de a Love Parade eseményein is többször fellépett.

Az elképesztő tehetségű Marusha számára a rádiózás sem volt elegendő, népszerűségét kihasználva szintén nagyon sikeres tévéműsort kezdett el vezetni. Zenei tekintetben 1994 volt számára a legfontosabb mérföldkő, ekkor adta ki ugyanis a Somewhere Over The Rainbow című dalát, amely több mint 500.000 eladott példánnyal platinalemez lett, ráadásul techno track korábban soha nem ért el ilyen helyezést a német ranglistán. Ugyanebben az évben jelent meg első nagylemeze Raveland címmel, amit hasonló érdeklődés és elismerés övezett, így Marusha egy csapásra az egyik legismertebb előadó lett Németországban, de a környező országokban, így többek között nálunk is befutott.

1995-ben tovább folytatódott Marusha sikersztorija, több rangos díjat is bezsebelt, például a Viva Comet gömböt és a legjobb női előadónak járó elismerést is, de ami a legfontosabb, hogy gyakorlatilag ő lett az első elismert női techno előadó a szakmában. A zenéinek köszönhetően élő fellépései is megszaporodtak, a régió mellett a világ minden pontjára hívták, közben pedig még egy újabb album, a Wir kiadására is tudott időt szakítani.

Ez után hanyagolta a stúdiózást és helyette a világot járta úttörő zenéjével, így a következő kislemeze, a Ur Life csak 1997-ben érkezett, míg egy egész albumra 1998-ig kellett várni. Az ezredforduló környékén pár évre visszavonult, majd 2002-ben jelentkezett újra saját dallal. A kétezres évek technohullámjából sem maradt ki, 2004-ben Offbeat, 2007-ben Heat, 2012-ben pedig Club Arrest néven adott ki albumot, közben pedig ismét bejárta az egész világot, többek között hazánkban is rendszeresen fellépett, a magyar rave kultúra egyik meghatározó és irányadó alakja volt.

Idén augusztus huszadikán végre ismét Magyarországra érkezik, hogy egy múltidéző Members Of Mayday buli keretében a német techno legnagyobbjai, vagyis WestBam és Dr. Motte, a holland Misjah, valamint a magyar elektronikus zenei élet korai úttörői, Budai, Kühl, Newl és az egy buli erejéig összeálló Collins & Behnam duó kíséretében megmutassa, miért is ő a germán techno istennője.

memberofmayday_cover