Love Parade 1989

1989

Időpont: július 1.
Résztvevők száma: 150
Helyszín: Berlin
Utca: Kurfürstendamm Straße
Mottó: Friede, Freude, Eierkuchen 

Kamionok száma: 1

size=708x398

Az első Love Parade apropója nem más volt, mint egy Matthias Roenigh (később Dr. Motte néven ismerte meg a világ) nevű fiatal srác születésnapja, aki elhatározta, hogy az angol illegál elektronikus bulik szabadságérzetét és a hajnalban utcán vonuló, zenét bömböltető fiatalság modelljét meghonosítja Berlinben is. A sorsfordító rendezvény mögött politikai ideológiák is húzódtak, elegük volt a berlini falból, békét, szeretetet ás egységet akartak Németország számára. Így történt, hogy július elsején a Kufürstendamntól a német főváros központjáig vonulva egy Wolksvagen kisbusz és a körülötte táncoló körülbelül 150 ember történelmet írt.

Duitsland, Berlijn, 1.7.1989 Deutschland, Germany, Berlin. Tauentzienstrasse/Kurfürstendamm. Erste Love Parade. Motto: "Frieden, Freude, Eierkuchen". ca. 150 Teilnehmer. De eerste Love Parade. Foto: Erik-Jan Ouwerkerk Bei der ersten Love Parade fand der Techno-Sound aus Kellerclubs wie der Turbine Rosenheim oder dem Fischlabor erstmals seinen Weg auf die Straßen von Berlin.

A busz természetesen korszerű hangtechnikával volt ellátva, így a béketüntetésből amolyan második Woodstock kerekedhetett, a hatvanas évek virággyermekei után azonban a rave korszak fiataljai a techno zene segítségével próbálták megoldani a korszak társadalmi problémáit, nem kis sikerrel. A rendezvény elérte célját, az emberek döbbenten nézték a felvonulást, hiszen sosem láttak még ehhez foghatót, minden újság címlapján ott virított a Love Parade, a techno zene erejével sikerült a németekből egy erős közösséget kovácsolni, akik már nem mentek el a problémák mellett, hanem együtt próbálták megoldani azt, így történt, hogy többek között még 1989 novemberében leomlott a berlini fal is.

Már ekkor az esemény későbbi zenei irányvonala, hiszen a formabontó kezdeményezésen fellépett Ronny Pries, Jonzon, Mijk van Dijk, Hardy Hard, Tanith és Rok is, akik a későbbiekben rendszeres vendégei voltak a Love Parade-oknak.

A hagyományoknak folytatódniuk kell?!

A hagyományoknak folytatódniuk kell!