Larry Levan interjú 1989-ből

A garázs house egyik legnagyobb úttörője, Larry Levan még 1989-ben adott egy nagyon ritka és érdekes interjút, ami most végre felkerült az internetre is. A felvétel abban a rövid időszakban készült, amikor a zenész a New York-i klub, a The Choice rezidense volt.

Levan  a modern house zene előfutára volt, hiszen kísérletezgetése a dobgéppel és szintetizátorral  segített átlépni a késő disco zene határait és kialakítani a műfaj ma ismert hangzásvilágát. Örökségét mostanra teljesen egyértelműnek vesszük, pedig alig vannak róla felvételek, interjúk, ami azért is nagy kár, mert amikor megszólalt, elképesztő ötleteket és sztorikat mesélt. Meghaladta korát, sok tekintetben megjósolta a klubélet jelenleg ismert arcát.

Ebben az interjúban arról mesél többek között, hogy mennyire fontos a klubtulajdonosok számára, hogy megfelelő hangtechnikát szerezzenek be a túlzásba vitt dekoráció helyett. A Dj-knek pedig olyan időtálló tanácsot adott, hogy most is tökéletes kiindulópont lehet bárkinek, aki elektronikus zenével szeretne foglalkozni.

Tudj meg mindent arról a berendezésről, amit használsz. A legtöbb Dj-nek fogalma sincs arról a gépről, amin keresztül zenél, vagyis nem tudja olyan mértékben iránytani azt, ahogy kéne. Tedd félre az egódat, gondolj helyette a zenére, a közönségre. Sokak ezt elfelejtik és csak magukra gondolnak, ez azonban nem művészet, hanem magamutogatás.” -mondja Lavin.

Lavin 2004-ben a Dance Music Hall Of Fame tagjai közé is bekerült, munkássága nyomán lelkes rajongótábor szerveződött köre, akik Saturday Mass néven emlegették a bulijait. 1992-ben bekövetkezett tragikus halála megrázta az egész szakmát.

Az interjú 41:47-nél kezdődik.

https://www.youtube.com/watch?v=upEHMnuiYL4

(Pulse)