Kihirdették az 58. Grammy-díj jelöltjeit

A Grammy-díj az Amerikai Egyesült Államok ’National Academy of Recording Arts and Sciences’ (magyarul: Hangfelvétel-művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája) által alapított, évente átadásra kerülő díj, mely a zeneipar az évi kimagasló eredményeit hivatott elismerni. Az 1958-ban alapított díj a mai napig a legnagyobb presztízzsel bíró elismerés a zeneiparban.

Rengeteg kategóriában adják át a díjakat és természetesen legkevésbé prioritás az elektronikus-zene, de azért van egy-egy kategória, ami kimondottan erre a szcénára fókuszál.

A legjobb Dance/elektronikus zenei albumok jelöltjei között szerepel a kanadai Caribou, akinek ’Our Love’ című albuma pályázik jó eséllyel az idei díjra. Caribou-nak  a Disclosure-ral (Caracal), a Skrillex és Diplo párossal  (Skrillex And Diplo Present Jack Ü), Jamie xx-xel (In Colour) és a The Chemical Brothers-szel kell megküzdenie a díjért (Born In The Echoes).

A többször Grammy-díjas The Chemical Brothers a legjobb dance felvétel kategóriában is a jelöltek között szerepel ’GO’ című számával. Nehéz elképzelni, hogy ebből a versenyből győztesen jöjjön ki az angol elektronikus zenei duó, hisz olyan jelöltek vannak még ebben a kategóriában, mint az Above & Beyond (We’re All We Need), a Flying Lotus (Never Catch Me feat. Kendrick Lamar), a Galantis (Runaway (U & I)) és megint csak a Skrillex, Diplo páros Justin Bieber ’Where Are Ü Now’ című számának átiratával is befuthat győztesként.

Björk jó eséllyel pályázik az Év alternatív zenei albuma díjra ’Vulnicura’ című lemezével. Az izlandi énekesnő, zeneszerző nem először jelölt, 2013-ban már ’Biophilia’ című albumával egyszer már be is söpört egy Grammy-díjat, idén is szorítunk érte.

A 2016. február 15-én átadott díj jelöltjeinek teljes listája itt megtekinthető.