Isten éltesse a Love Parade atyját, Dr. Mottét

Nincs még egy olyan alakja a techno kultúrának, aki annyit adott volna, mint a német származású Matthias Roeingh, akit főleg Dr. Motte néven ismer a közönség, de az Euphorhythm, 030 és Holy Language aliasok is őt takarják. Zenész karrierjét nem az elektronikus szcénában kezdte, 1981-től a Toten Piloten nevű punk banda tagja volt és csak 1985-ben cserélte le hangszerét egy keverőpultra és mixerre. Ekkoriban a dance kultúra még teljesen háttérbe szorult, csak underground körökben ismerték, ott is kevesen foglalkoztak vele.

Motte sokat járt át Angliába barátaival illegális elektronikus bulikba, amiket gyakran a rendőrség szakított félbe, de a feltüzelt emberek ahelyett, hogy hazamentek volna, inkább az utcán folytatták a bulit. Ez ihlette meg, valahogy át szerette volna ültetni ezt a zene felszabadító erejéből származó energiát Berlinbe is, így jött 1989-ben az ötlet, hogy felvonulást kell tartani. Béke, Boldogság, Palacsinta – ezzel a jelmondattal indult útjára minden idők első Love Parade rendezvénye mindössze 150 látogatóval.

Hamar világossá vált, hogy Motte történelmet írt, az elektronikus zenei kultúra a kilencvenes évek ifjúságának legjelentősebb mozgalmává vált, a Love Parade pedig önmagában szimbolizált mindent, amit képviseltek. Egy napra elmosott minden határt, pár év alatt pedig nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát, 1999-re már 1.200.000 ember tombolt az utcákon.

Az elképesztő siker ellenére Motte végig megmaradt underground zenésznek, sosem változtatott stílusán. Annak ellenére, hogy a rendezvény sokszor a csőd közelébe került és számos probléma merült fel, sosem engedte, hogy eladják a jogokat egy nagy cégnek, inkább vállalta a kockázatot. 2006-ban azonban új szervezőcsapattal egyezett meg, de már az első közös parádé után rájött, nagy hibát követett el. Az egész rendezvény ideológiája, amiért éveken át harcolt, hirtelen háttérbe került, így nyilvánosan is elhatárolódott az új rendezvénytől.

Azóta rendeződtek körülötte a dolgok, folyamatosan járja a világot, a legnagyobb fesztiválokon és elismert klubokban lép fel. Szabadidejében rengeteg szervezet támogatója és tagja, többek között a nácik és a megfélemlítés ellen is rendszeresen kiáll. 2011-ben alapított egy olyan kezdeményezést, amelynek lényege a szcénában tevékenykedők védelme és az elektronikus zenei kultúra támogatása, éltetése.

Az 1960. július 9-én született legenda ma ünnepli 55-ig születésnapját, egyben pedig DJ karrierjének harmincadik évfordulóját is, ezért az első Love Parade szlogenjével hétvégén hatalmas születésnapi bulit rendez Berlinben, augusztus huszadikán pedig a kétezres éveket idéző Members Of Mayday keretében lép fel Budapesten Westbam, Marusha és Misjah kíséretében.

Esemény: Members of Mayday