Ismered Robert R. Hardy-t? És melyiket?

Avagy: egy igazán nem hétköznapi magyar ember nagyon is hétköznapi története

Ismered Robert R. Hardy-t? Ó, igen? És melyiket? A mára már több mint 750 kiadott számot jegyző magyar producert? A nevet, mely szinte folyamatosan a Beatport-toplisták felső negyedében tanyázik? Akit állandóan olyan legendás arcok ajnároznak, mint mondjuk az argentin proghauz-guru Hernan Cattaneo? Akinek a pőre zsenialitása még olyan indokolatlanul mainstream magasságokba is eljut, mint Armin van Buuren fesztiválszettjei?

Akinek a Changes című legutóbbi albuma mindenfelé olyan csöpögős, mézes-mázos kritikákat kapott még az egyébiránt vitriolos tollú ítészektől is, hogy az már-már zavarba ejtő? Akinek ghost-producerként még annál is több zenéjét hallottad már mindenféle sohanemtudodmeg-nevek mögött, mint egyébként gondolnád? Ne ingasd a fejed: „Yes, that’s a thing”, ahogy a művelt francia mondja… Szóval, ismered Robert R. Hardy-t, aki már évek óta Magyarország első számú progressive house exportcikke? (bocs Robi, de írói szabadság, meg metafora, meg minden; tudod – a szerk.)

Robert R. Hardy és Matias Chilano a Rio de Cuarto-i Casa De Piedra-ban

Ismered azt a Robertet, aki nemrég Argentínában turnézott? Esetleg ismered azt a szimpatikus kis bézbólsapis, köpcös figurát, akit pár hete a dekadens Cinema Hall / Kasino pultjában láttál a színes ledek fölött szeszerélni, miközben teljesen transzba ejtett teltház van, az első sorban omladoznak a csajok, remegnek a falak, és még a vizuálos csávó is visítva kalimpál, a nemzetközi nehézsúly pedig egy emberként fotózkodik vele, pacsizik és hajbókol neki? Azám!
Nos, közel jársz. Vagy mégsem.

Mert ide a rozsdás bökőt, hogy nem ismered azt a Robert R. Hardy-t, aki nemrégiben azért adta be a zaciba a PC-jét, amin a zenéit írja, hogy befizesse a villanyszámlát, nehogy már még azt is kikapcsolják. Fogadjunk, hogy nem ismered azt a Robert R. Hardy-t, aki egy lepukkant vályogházban él Dunaföldváron, ahol nincsen se víz, se gáz, se wc, sem fűtés; lavórban fürdik, fűt, amivel tud, és a Dunai Vasmű ércelőkészítőjében vagonbuktatóként dolgozik, három műszakban, havinyócvanér’. Nem magyarázom el a vagonbuktatót, a gugli a barátod, de ha nincsenek barátaid, annyit segítek: olyan kemény meló, hogy fél műszak után beszarsz-behugyozol. (má’ bocs, de ez egy érzelmes cikk, viseld– a szerk.)
A havinyócvanat pedig kommentár nélkül hagyom itt állni, ízlelgesd csak. Hozzátéve azt is, hogy ebből Robi még tartozásokat törleszt; feleségével összesen kb. hetvenezerből kell kijönniük egy hónapban, ennyi, ami megbízhatóan, kiszámíthatóan rendelkezésükre áll havonta.

A jó öreg svájcifrank-sztori sokat hozzátett ahhoz, hogy így legyen. Természetesen azóta sokan megfordultak Robi körül, akik megpróbáltak segíteni, tenni azért, hogy ne így legyen. De ez már a mélyszegénység-kategóriája, ami egyrészt nem bagatellizálható el semmilyen szinten és platformon sem, másrészt pedig nem is olyan könnyű ám ezen eredményesen és tartósan segíteni, hiába van, aki segítsen. (tudom, miről beszélek, magam is mélyszegénységben töltöttem a gyermekkoromat– a szerk.)

Körülbelül ez is az oka annak, hogy Reisz Robi története eljutott a média-fősodorba, egész pontosan az ATV Heti Naplójába, Sváby András műsorába. Az adás kapcsán persze olyan csatornák is megnyílni látszanak a segítségben, melyekről Robi korábban nem is álmodhatott, és ez csak a kezdet. A tegnap este hétkor sugárzott riportot egyre-másra követik a lelkes felajánlkozások innen-onnan, közösségi csoportok szerveződnek a rajongók soraiban, satöbbi.
Hiszen – hiába vagyunk hajlamosak megfeledkezni róla – EZ a közösség szerepe, dolga, feladata, nevezd, ahogy akarod. Ez, és nem más. Ez így az én szememben máris egy kisebb hepiend.

Többet nem mesélek róla, a tegnap sugárzott adás felvételét itt hagyom további kommentár nélkül, ezen a linken megtekinthető az ATV archívumában: http://www.atv.hu/videok/video-20171127-heti-naplo-svaby-andrassal-2-resz-2017-11-26

Légrádi Zoltán, főszerkesztő

A segítőkészség egyre burjánzó összevisszaságában Robi ügynöksége természetesen vállalja a koordinátor szerepét. A felajánlásokkal EZT az oldalt kéretik felkeresni: http://www.memoryland.hu/tamogatas/