Innen jönnek kedvenc előadóid művésznevei

Nem minden DJ, vagy előadó olyan bátor és jóhiszemű, hogy saját néven lép fel, gyakran elképesztően nyakatekert, vagy fura színpadi alteregókat találnak ki maguknak. Biztos benned is felmerült már, hogy kedvenced neve mögött milyen kesze-kusza ideológiák lehetnek. Nem kell többet forgolódnod álmodban, mi megkerestük a választ a legégetőbb kérdésekre.

Daft Punk

2013DaftPunk02DC021213

A Melody Maker nevű angol zenei lap 1993 májusában megjelenő számának kislemez rovatában írta egy kritikus Darlin ‘Cindy So Loud’ című albumáról, hogy ostoba punkos szemét (duft punky trash), a cikket pedig véletlenül pont olvasta Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem-Christo, akiknek annyira megtetszett a szófordulat, hogy éppen formálódó bandájukat is erről nevezték el.

Flying Lotus

2014FLYLO_BIGPIC_3_240914

“Gyerekként mindig a szuperhősökkel jöttem mindenkinek, meg ilyenekkel, hogy ha lenne valamilyen természetfölötti képességed, akkor mit választanál. Én repülni akartam. Ennyi. Ez a sztori.” – vallotta be Steven Ellison egy 2010-es interjúban.

Orbital

2012Orbital02PR200112

A Hartnoll testvérek nem mentek bele létfilozófiai kérdésekbe, mikor csapatnevet kerestek, egyszerűen az angol főváros körgyűrűje, a London Orbital Motorway után nevezték el magukat. Ennek oka, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években minden magára valamit is adó raver ezen az úton mozgott hétvégenként a külvárosi illegál bulik miatt.

Pan-Pot

171342_10150092192007044_45331047043_6104411_7205653_o-1024x682

“Mindketten hangtechnikát tanultunk és elég jól kijöttünk egymással, ezért úgy döntöttünk, elkezdünk közösen zenélni, hiszen elég hasonló ízlésünk volt. A Pan-Pot név hosszas gondolkodás eredménye volt. Mivel kellett valami név a formációnknak, ezért előkaptuk a tankönyvünket és kiírtunk belőle pár hangtechnikai definíciót. Végül a Pan-Pot mellett döntöttünk, mivel rövid, egyszerű és két részből áll, pont mint a csapatunk. A jelentése elég technikai: Panorama-Pontentiometer, ami az a kis gomb a mixeren, ami elhelyezi a jelet a sztereó-panorámán.”

Bassnectar

bassnectar-msg

“Egy átmulatott buli után épp a tengerparton sétáltam, hogy megnézzek egy másik partyt, amikor összefutottam ezzel az alacsony, ewok-szerű sráccal. Brother néven mutatkozott be nekem és elmagyarázta, hogy ők is észrevették a mi bulinkat és szeretnének összebarátkozni. Ő hatalmas hatással volt Santa Cruz korai full moon szcénájára és mai napid az egyik kedvenc DJ-m. Egyszer adott nekem egy matricát, amire az volt írva: Butterfly Beings Drink Bass Nectar (Lepkeszerű teremtmények basszusból készült nektárt isznak) Egyből tudtam, hogy ha valaha lesz egy bandám, így nevezem el.”

Skrillex

skrillex

“Ez csak egy hülye régi AOL (amerikai internetszolgáltató) nickname volt. Egyáltalán nincs mögötte semmilyen jelentés.”

AviciiAvicii

Saját elmondása szerint azért választotta ezt a művésznevet, mert mikor DJ profilt akart készíteni Myspace-en, rá kellett jönnie, hogy saját neve már foglalt. Egy kis agyalás után a buddhizmus legenyhébb poklára esett a választása, ezt jelenti ugyanis az Avicii.

Zedd

18bbc7d0e5fc2572e31494169ad54903.960x639x1

Gyerekkorában Anton Zaslavski pont egy másik Anton mellé ült az iskolában, ezért a tanár, hogy meg tudja őket különböztetni, elkezdte családnevük első betűjén szólítani őket. Németül a Z-t zednek kell ejteni, majd mikor DJ nevet keresett, hozzá adott még egy D betűt a különlegesség kedvéért.

Hardwell

go-hardwell-or-go-home

Az apja találta ki neki ezt a becenevet még 12 éves korában. Az eredeti neve az, hogy Robbert van de Corput, ebből jön a Hardwell is, hiszen a cor latinul szívet jelent, míg a put szó szerint megegyezik az angol well szó, vagyis a jó/jól jelentésével, ennek a kombinációja a művészneve.

Knife Party

Knife-Party1

Az ausztrál sikercsapat, a Pendulum két tagjának dubstep projektje, a névválasztást pedig a mindkettejük által kedvelt Deftones dal, a Knife Party ihlette.