Ilyen zenét csináltak az EDM sztárok, mielőtt ismertek lettek

Az EDM-underground vita korunk elektronikus zenei szubkultúrájának egyik legtöbbet emlegetett problematikája, pedig nem szabad elfelejteni, hogy mielőtt ezek a zenészek szupersztárok lettek, ők is a nulláról indultak. Készítettek sokkal elvontabb mixeket is karrierjük bizonyos stádiumaiban, nem csak slágereket. Most megmutatjuk nektek azokat az előadókat, akik az underground billog alatt is megmutatták zenészi tehetségüket.

Kaskade

Az amerikai Kaskade már jó pár éve üldögél kirobbanthatatlanul az EDM tápláléklánc csúcsán. Áprilisban megdöntötte a legnagyobb tömeg rekordját a kaliforniai Coachella fesztiválon. Ez azért is hatalmas teljesítmény, mert egy évtizeddel ezelőtt az elektronikus zene még nem is volt része az amerikai kultúrának. Azonban akik már karrierje eleje óta nyomon követik, azok számára a szcéna egyik legelőrelátóbb tagjaként vált ismerőssé.

2003-ban adta ki debütáló albumát az Om Records-nál, ami egyből hatalmas kritikai siker lett. Persze zenei tehetsége járult hozzá, hogy ma ott tart, ahol, de akkoriban még megengedhette magának a kompromisszumok nélküli sikamlós melódiáit, ahol maradéktalanul átjött felemelő stílusa. Hallgassunk meg két számot a zenész első két albumáról:

Deadmau5

Mikor Joel Zimmerman először feltűnt, akkor még nem az a jelmezes sztár volt, akinek ma ismerik, hanem egy sima fameres-pólós csávó a pult mögött, aki különleges és széles körű felszerelésével és elképesztően kreatív zenéjével hívta fel magára a figyelmet. 2008-ban futott be a Random Album Title című lemezével, amit az egész szakma imádott.

Ezen az albumon kapott helyet a Fuxing Berlin című dala, ami az első volt a sorban, amit sorra pakoltak be a progressive és trance producerek. Ennek a zongorásított verziója mai napig megállja a helyét, de szintén erről az albumról választottuk a Complications nevű dalt, valamint a 2009-es Catbread-et érdemes meghallgatni.

Steve Angello 

Hamar fontos szerepe lett az elektronikus zenei életben, mikor 2006 körül Axwell és Ingrosso barátjával felbukkantak a térképen. Segítette a progressive houseról az electro-housera való átállást a jó hangulatú mixeivel, amikből áradt a funk és a disco életérzés. Akármihez nyúlt, legyen az akár saját dal, akár remix, a mostanra kialakult szilárd hangzást alapozta meg, ezekből a korai terméseiből érdemes odafigyelni Groove In You és az Ingrosso-val közösen készített Click című dalaira.

Fedde Le Grand

Mielőtt a világ legnagyobb fesztiváljainak headlinere lett, Fedde Le Grand konkrétan felrobbantotta a listákat Put Your Hands Up For Detroit című dalával 2006-ban. Olyan sikere lett, hogy számtalan DJ játszotta, mixelte és adta tovább, komoly hatása volt az EDM kultúra robbanására és megalapozta a holland producer sztár státuszát.

(Pulse)