Ilyen cuccról álmodott bármelyik DJ 40 évvel ezelőtt

A lemezlovas kifejezés angol eredetije, a disc-jockey avagy DJ nagyjából 90-95 éve született meg. Az áttörő technikai vívmányokra azonban 1972-75-ig kellett várni. Ekkor születtek meg az első olyan lemezjátszók, amelyek alkalmasak voltak akár egy klubban is a DJ-zésre.

A jeget a Matsushita törte meg a legendás Technics SL-1200-assal 1972-ben. A gyártók olyan problémákra kerestek megoldást, mint a visszhang, a rezonancia, és a sebességingadozás. Kifejlesztettek egy rétegzett anyagot, melyben a felső részt a motorral együtt egy gumiréteg választotta el a testtől. A direkt meghajtás is a Matsushita fejlesztése, amelynek lényege, hogy nincs fizikai kapcsolat a motor és a lemeztányér között, így kisebb terhelést kap a motor, ezáltal nő a megbízhatósága és az élettartama, valamint csökkenek  a motorzajok.

Technics_SL-1200MK2-2

Technics SL-1200 MK2

Az SL-1200ból egyébként bődületesen sokat, több, mint 3 millió darabot adtak el a megjelenése óta, és az 1978-as változtatásai után pedig etalonnak volt tekinthető a dj-k számára gyártott lemezjátszók között. Ezt a modellt egyébként több klipben láthatjuk még az 1990-es években is főleg a hiphop műfajnál, és jelenleg is vásárolható az interneten mind régi, mind új kiadása.

(például egy ebay link)

1975-re már annyira feltuningolta a piacot az SL-1200-as, hogy beindult az extrémebb eszközök gyártása, több kezelési lehetőséggel.

686_sn

Citronic Severn

CitronicTamar

Citronic Tamar

A Tamar működéséről itt egy videó is, hogy jobb képet kapjunk:

Sajnos akadt egy lemezjátszó, amelyet nagyon szívesen megnéztünk volna működés közben, de nem találni róla semmilyen felvételt. Ez az eszköz a Squire Stateline nevet viseli, amelyen a két lemezjátszón kívül még egy szalagos magnó is helyet kapott.

Íme:

BKlduBK-640x477

Ezek az eszközök még így is ismertebbeknek számítanak, abba már bele sem merünk gondolni, hogy milyen fantasztikus lemezjátszók, kompresszorok készülhettek a zenefanatikusok garázsaiban, de valószínűleg fantasztikus kiállítást lehetne belőlük rendezni.