Így válassz jó DJ nevet magadnak

Manapság már minden bokorban egy önjelölt laptop lemezlovas bujkál, név pedig mindenkinek kell, úgyhogy napról napra egyre nehezebb ideális és szabad színpadi alteregót kitalálni. Hiába hívnak Riche Hawtin-nak, hidd el, nem tudsz a nyomdokaiba lépni, hiába cseng jól a deadmau5, ha egyszer jogvédett. Mi segítünk egyedi és használható nevet kitalálni.

Saját név vs. művésznév

Elsőként mindenkiben felmerül, hogy miért is kéne kitalálni egy nevet, mikor adott a sajátunk. Pedig egy kamu név segít abban, hogy felépíts magadnak egy teljesen új színpadi személyiséget, akit imád a közönség. Mert valljuk be, a legtöbb ember azért önmagában nem feltétlenül elragadó, meg aztán vannak olyanok is, akiket szerencsétlen névvel áldott meg a sors és a család.

Más részről pedig ugyanez igaz az üzleti életre is, ahol egy vállalkozás alapításakor először el kell dönteni, hogy magunkról nevezzük-e el a bizniszt, vagy inkább adjunk valami jól csengő nevet. A Puma, Walmart és Target brandek nevének kitalálása mögött álló The Naming Group vezetője ezt mondta a kérdésről 2008-ban:

“A kitalált neveknek elég széles spektruma van azoktól kezdve, amelyek segítenek eladni a terméket azokig, melyeknek egyáltalán semmi jelentése és jelentősége nincs.”

DJ-ként ez szintén fontos, hiszen ha belegondolunk, akkor Skrillex neve például amellett, hogy könnyen megjegyezhető, valójában tökéletesen visszaadja zenéjének stílusát is, míg a DJ Anal Erection semmilyen szempontól nem tűnik megfelelőnek.

Három lehetőség van tehát:

1. Leíró név: körülírja, vagy érezteti a zenei világodat

2. Valós név: az igazi neved, vagy annak egy része

3. Absztrakt név: külföldi szövegek, számok, karakterek

Kereshetőség

Egy névnek nem elég jól csengenie, a mai világban ugyanis az internet uralkodik, egy olyan névvel, hogy Mark, vagy Key, akármennyire is jó vagy, nem fognak rád akadni a hallgatók. Érdemes először utánanézni egy gyors kereséssel, hogy biztos teljesen egyedi-e az általad kitalált név, ha pedig igen, akkor nem jogvédett-e. Azt is fontos kideríteni, hogy a közösségi médiában szabad-e a név mert különben esélyed sincs promótálni magad.

Ha meg van az egyedi neved, akkor ezeket csekkold le mindenképp:

  • szabad a .com/.hu domain név?
  • szabad a Facebook domain?
  • szabad a Twitter domain?
  • Mik az első találatok a névre keresőprogramban?
  • a világon bárhol van ugyanilyen nevű DJ?

Az utolsó különösen fontos, hiszen ha van már ilyen nevű előadó és esetleg befutnál, akkor biztos lehetsz benne, hogy azonnal beperel. Viszont ha szabad, akkor gondoskodj róla, hogy ne neked kelljen másokat beperelni, egy alapos Google keresés után érdemes azonnal levédetni a nevet. Nem kerül sokba, de abszolút megéri a befektetést.

Rövid név vs. hosszú név

Pontosan ezek miatt egyre nehezebb olyan egy szavas, jól csengő és még szabad nevet találni, ami nem komplett baromság, ezért sok lemezlovas elkezdett több szavas, néha akár mondatos neveket kitalálni. A felmérések szerint a legkeresettebb előadók több, mint a fele nem egy szóból álló művésznévvel él, vagyis emiatt semmiképp se kerülsz hátrányos helyzetbe.

A név hangzása

Nem elég, hogy kifejező legyen, még jól is kell hangoznia. Az egyszerűen kiejthető és megjegyezhető nevű előadók iránt általában jobban érdeklődnek az emberek. Nyelvészeti kutatások azt is kimutatták, hogy az ismert DJ-k nagy részének neve nem végződik E betűre, a legtöbb meleg hangzású, ez az emberekben ugyanis bizalmat kelt.

Kell a DJ a név elé?

Nem mindegy, hogy DJ XY lesz a neved, vagy szimplán XY. A válasz statisztikailag az, hogy semmiképp se biggyeszd a két betűs titulust művészneved elé, a top 100-ból alig akad egy kettő ilyen. Mára mindenki tisztában van vele, hogy DJ vagy és nem egy templomi kórus karmestere, így egyben felesleges is.

Lehet belőle brandet építeni?

Persze, a zene a legfontosabb, de ha egyszer befutnál, akkor a neveddel termékeket, pólókat, bögréket, plakátokat, CD-ket fognak eladni, vagyis fontos, hogy ne DJ Kurvaszád legyél, hanem olyan nevet válassz, ami eladható, jól mutat és az emberek szívesen mutatkoznak vele.

Kérdezd körbe a barátaidat

Ha meg van a választás és minden kritériumnak megfelel, akkor kérdezd körbe a barátaidat, mi a benyomásuk róla. Kívülről néha kiderül, hogy mégsem akkora ötlet a DJ Phoos, mert te nem arra gondoltál, de mindenki más a fosra.

Áss le mélyre

Ha egyáltalán nem jön semmilyen ihlet, akkor ne erőlködj, a legjobb nevek általában maguktól jönnek. A Doors például Jim Morrison kedvenc könyvének címéből jött. Bármi, ami nagy hatással volt rád, kedvenc könyv, film, dalcím, egy kicsit átváltoztatva tökéletes név lehet, ráadásul képvisel is valamit belőled.