Honnan tudhatod biztosan, hogy “fesztiválsznob” lettél?

Bár az időjárás részeges kedvében van mostanság, mégis nyakunkon az év egyik legkíméletlenebb, másnapossággal és kialvatlansággal kikövezett hosszú vándorútja: a fesztiválszezon. Ki már rutinosan, egész évben megannyi bulin trenírozva vág neki a kemény, de színtiszta örömöt hozó mulatságoknak, ki pedig félve, testi és lelki épségét nem kockáztatva, óvatosan lépked a kikapcsolódás lépcsőfokain.

Fesztiválozni jó, ezt mindenki tudja. De mi van azokkal, akik nem elégednek meg a hazai kínálattal, úgymond másra vágynak, ezért elhagyva minket átzarándokolnak a kerítés túloldalára, hogy a külföldi fesztiválokba söprögessék év közben, keményen dolgozó kisemberként megkeresett fillérjeiket? Ráadásul mindezt nagyképűsködve, sznoboskodva… Megkerülhetetlen kérdés ez, így hát nézzük, mik a legtipikusabb jelei annak, hogy talán te is a fesztiválsznobizmus csapdájába estél!

 • Kínosan ügyelsz arra és alaposan ellenőrzöd, hogy az általad aprólékosan kiválasztott külföldi fesztiválon korábban kevés, vagy egyetlen egy ismerősöd sem járt még. Legjobbnak akkor ítéled befektetésed, ha az adott rendezény első etapjára sikerül lecsapni early bird-ként, így igazán exkluzívnak és ígéretesnek állíthatod be a tudatlan pórnép előtt utazásodat, hiszen még nem hallottak róla. (Pfff!)
 • VIP lista (vagy anyagiak függvényében VIP bérlet) nélkül neki sem vágsz az utazásnak, hiszen hogy nézne ki egy VISITOR feliratú karszalag a menő, arcképes ALL ACCESS Pass helyett!? Nem beszélve arról, hogy a tengerparton mégiscsak elitebb fehérkanapézni a backstage-ben, mint az itthoni bulik majális (szeretet ünnepe!) hangulatú sörsátrában.

backstagecaravan-685x450

 • Neked Ibiza már 2000-ben is totálisan prosztó hely volt, a Sonar hallattán csak visszakérdezel flegmán (“Ugye legalább Izlandon?”), és szerinted a Full Moon bulik Thaiföld-ön csakis orosz turistáknak szólnak. Természetes számodra, hogy te határozod meg, hogy éppen a francia Riviéra, vagy az Adria Horvát(H)országban lesz a legmenőbb partycsakrája a Föld nevű bolygónak idén nyáron.
 • Ha már sikerült kiválasztani a tökéletes line up-pal rendelkező rendezvényt, és zsebedben a repülőjegyed / bérleted, nem türtőzteted magad, és napi szinten posztolsz kísérteties, sokatmondó és fellengzős posztokat az internet legsötétebb bugyraiba: azaz Facebook-ra, Instagram-ra és Tumbrl-re. “@petikovacs ó anyám, mennyire megküldjük ezt franciába két hét múlva! első sor a vip-ben! már behűtöttem a duty free-ből az absolut-ot! mulatási!”

 giphy

 • Nem győzöd hangsúlyozni, hogy a tengerpart hiánya, a magyar időjárás viszontagságai (monszun, cunami, földrengés) és a sör felvizezése miatt te már biztosan egy magyar fesztiválra sem fogsz ellátogatni a nyáron, hiszen “kint” a buli kerítését is kolbászból (meg csocsainból) faragták ki puszta kézzel a brittek!!!!!444!!!
 • Külön minden beszélgetésben kitérsz arra, hogy sz@rt sem ér egy szabadtéri rendezvény tengerpart és hajós bulik nélkül, ahol DJ 100EMBERNÉLTÖBBNEMISMERIDEMOCSKOSULHÍRES csak neked, és száz szanaszéjjelkész angolnak csapatja a bulikát a naplementében!?!

hideout-festival-croatia-024

 • Mihelyst bejelentik a szokásos headlinereket a magyar fesztiválokon, elkezded hangos kommentekben ócsárolni Guettát, Kalkbrennert, és a Chemical Brothers összes tagját. Egyesével. Mindenhova gyorsan bemásolod a tavalyi külföldi fesztiválod line up-ját, és pontozótáblán gyűjtöd a rájuk érkezett lájkok számát.
 • Rendelkezel a következő feliratú pólóval: Belföldön nem táncolok!

giphy (1)

 • Természetesen soha nem vallanád be, hogy amikor külföldön voltál szórakozni, fáradtság és másnaposság miatt a fesztivál negyedik napján simán kihagytad DJ KIHAGYHATATLAN szettjét. Amikor azonban otthon kérdeznek róla, simán rávágod, hogy ÉLETED LEGJOBB BULIJA volt, illetve hogy “Magyarországra soha nem fogják elhozni, meglásd!”.
 • Mikor a szomorú, itthon maradt haveroknak élménybeszámolót tartasz elképesztő élményeidről, nem átallasz olyan megjegyzéseket fűzni mondandódhoz, mint például: “Nem játszott rossz szettet, de kicsit jobban erőltette ezt a feszes tempójú vokálos house témákat, mint amikor múltkor ÉLŐBEN a Boiler Room-ban meghallgattuk”.

giphy (2)

 • Ha a nyár és a fesztiválszezon kerül szóba baráti beszélgetéseken, néha hozzáteszed, hogy azért lehet Szigetre kinézel “egy napra”, és hogy a Balaton Sound-ból “csak az első volt jó”, mert azon még te is ott voltál.
 • Amikor véletlenül mégis elkeveredsz egy hazai fesztiválra, kínosan ügyelsz arra, hogy mindenkinél elejtsd az infót: Te bizony ezért egy fillért sem csepegtettél Gerendai “Nullszaldó” Károly zsebébe, a jegyet ingyen kaptad! Továbbá nem vagy lusta átsétálni egy fél Szigeten a kedvenc borbárodig, ahol a számodra legkedvesebb rozé 2012-es kiadását árulják.

Before-it-was-cool-random-31191872-500-595

Írta: v1k