Hogyan lehet megkülönböztetni a dizájner drogokat

[dropcap size=small]V[/dropcap]ilágszerte árasztja el a feketepiacot a klasszikus kábítószerek hamisítványaként megjelenő, legális összetevőkből készülő, ám sokszor jóval veszélyesebb, akár halálos dizájner drog. Sokan manapság ezzel találkoznak először, mikor ki akarják próbálni valamelyik szert, és utána negatív élményeik lesznek. Ennek elkerülésére és a fogyasztók megvédésére számtalan klub és szervezet jött már létre.

A Dance Safe egyike ezeknek, ami szeretné megtanítani a bulizóknak, fesztiválozóknak, hogyan szórakozzanak biztonságban, ezért több rendezvényen ingyenes bevizsgáló központot létesítenek, de árulnak kisebb kézi tesztereket is. A szomorú tény pedig az, hogy a leellenőrzött anyagok nagy része szintetikus hamisítvány volt.

Az ezek okozta rosszullétek és halálok száma évről évre egyre nő, pedig nem lehetetlen már kinézet alapján ráismerni egy hamisítványra, ha az ember tudja, mit kell keresni.

MDMA kristály

mdma1_zpsilf25qow

Bár az extasy a legelterjedtebb MDMA alapú kábítószer, az anyagot színtiszta, kristály formában is meg lehet vásárolni. A tömény anyag eufórikus érzést ad a használónak, míg a fürdősóként elterjedt utánzat hasonló hatást okoz, de inkább a meth kristályra emlékeztet, és erőltetett ébrenléttel jár. Ezt a kettőt különösen nehéz megkülönböztetni egymástól, azért mégis vannak apróságok, amik segíthetnek:

  • A tiszta MDMA apró, sárgás-barnás árnyalatú rögökben kapható, amit apró fehér porrá lehet összetörni
  • A fürdősó inkább nagyobb rögökben kerül utcára, színe sokszor tiszta, rózsaszín, esetleg barnás árnyalatú. Beinhalálva különböző fájdalmakat, orrvérzést eredményezhet.
  • Sokszor fehér porral megszórt fürdősót akarnak eladni kokainnal kevert MDMA-ként, de ne dőlj be, ez is dizájner dolog.

Ezeknek a hatása és összetétele egyelőre alig ismert, de mindenképp veszélyes. Ide tartozik például a Flakka, ami mostanában terjed, és meztelenre vetkőznek tőle a fogyasztók, akik attól rettegnek, meg akarják őket ölni. Ne kerülj ilyen helyzetbe, inkább rendelj egy olcsóbb vizsgálókészletet az interneten.

https://dancesafe.org/product/coomplete-adulterant-screening-kit/

LSD

acid_zpsoiartqri

Az LSD még mindig nagyon népszerű a fesztiválokon, főleg folyékony, vagy bélyeg formában lehet kapni, esetleg kockacukorra cseppentve. Az LSD-ként árult analóg változatok azonban nagyon veszélyesek. A legelterjedtebb hamisítványok a 2c-i, DOC, vagy a 25i-nbome, amiket acid néven árulnak és rendkívül nehéz ránézésre megkülönböztetni az eredetitől. A legegyszerűbb módja, ha megnyalod a bélyeg szélét, ha érzel bármiféle ízt, akkor kamu.

Amikre jobb figyelni:

  • Ha akitől veszed, azt mondja, ebből több kell egynél
  • Ha keserű, vagy savas íze van
  • Ha lezsibbad tőle a szád

Ha mégis rossz tripped lenne valami utánzattól, akkor ne próbáld még több droggal helyrehozni, hanem keress egy barátot, pihenj és igyál sok vizet, amíg el nem múlik.

Ketamin

ket_zpsofcrcc1a

Gyakran csak K, vagy Ica, Ilona néven emlegetik a lónyugtatóból készült kokain utánzatot. Nagyon népszerű a bulikban az elég erőteljes, ám rövid pszichoaktív hatása miatt. Mivel ez súrolja a dizájnerek határát, ezért eddig nem igazán hamisították, de azért ennek is van egy még veszélyesebb csaló formája, a methoxetamine. Ez azonban még annyira új, hogy nem tudni a testre gyakorolt hatásairól, esetleges veszélyeiről. Egyelőre a legjobb, amit tehetsz, hogy megbízható forrásból vásárolsz, és először mindenből egy kis mennyiséget próbálsz ki, hogy meggyőződj róla, milyen.

A kábítószerek használata mindig sokféle veszéllyel jár, ezért fontos a megfelelő adagolás betartása. A fesztiválokon ott vannak a mentősök, sose félj tőlük segítséget kérni, ha úgy érzed, baj van. Igyál egy kalciumos vagy magnéziumos vizet és sok folyadékot. További infókért pedig érdemes megnézni egy új dokumentumfilmet a dizájner drogokról.

(Pulse)