Hogyan ismered fel a zenéket Berlinben

A német klubok készülhetnek a következő újításra: a berlini Future Audio Workshop egy új zenefelismerő rendszeren dolgozik, ami kifejezetten a klubokban játszott dalok azonosítására szakosodik majd.

A Geo Track ID-t – ahogyan a rendszert hívják – jelenleg a Prince Charles klubban tesztelik, a fejlesztés célja pedig a lejátszott zenék adatainak közvetítése az olyan szerzői jogvédő szervezetek számára, mint a GEMA, így a díjak egyenlően lesznek elosztva tagjai számára.

A Geo Track ID története erősen kapcsolódik a GEMA körül folytatott számos vitákhoz, mint pl. a jogdíjakkal kapcsolatos fennakadások, vagy a laptopot használó DJ-k külön díjszabása, amik könnyen a német klubok bezárásához vezethetett volna.

„Eddig nagyon nehéz volt a szerzői jogvédő szervezetek számára begyűjteni az adatokat a klubokban játszott zenékről. Most jelenleg a legtöbb ilyen szervezet ad-hoc módszerrel próbálja megsaccolni ezeket az adatokat, ami pontatlan eredményeket produkálhat.” így nyilatkozott a Future Audio Workshop.

A zenefelismerő rendszer kulcsa egy „kompakt, alacsony költségvetésű” kis dobozka, amit a klub zenerendszeréhez kell illeszteni, ami működése alatt folyamatosan analizálja az éppen játszott zenéket. Az „ujjlenyomatokat” továbbítják a Geo Track ID-nek, amit ők egy nyilvánosságtól elzárt adatbázisban tárolnak majd.

(Mixmag)