Gasztroklubbing – Tonhal lefejezős party Tokióban

Egy régi japán közmondás szerint üres hassal nem lehet harcolni. Valaki pár évvel ezelőtt, -nyilván a hangos zene miatt- félreérthette, miszerint üres hassal nem lehet táncolni. Legalábbis ez tűnik az egyetlen valamelyest logikus magyarázatnak arra a módfelett illogikus jelenségre, amit „gastroclubbing / gasztroklubbing” névvel is illetnek, és ami az utóbbi években rendületlenül hódít teret magának a tokiói éjszakában.

Hm, hülyén is hangzik, és különben meg mi is ez? – teljesen érthető kérdések ezek, ezért gyorsan perspektívába is helyezzük a dolgot: Minden –komolyabb éjszakai élettel bíró- nagyvárosnak megvannak a maga ezért, vagy azért emblematikussá vált „buli-után-bezabálós”-helyei, melyek nimbusza egyes esetekben több évtizedes múltra tekint vissza, jó híre pedig szájról-szájra terjed. Csak hogy kontinensünk legismertebbjét említsük, példának okáért ott van a berlini Curry 36.
Nos, egy kontinenssel odébb Japánban, ahol mindig van eggyel feljebb, vagy –ahogy tetszik- eggyel lejjebb, a bulit és a kajálást közös tető alá hozták. A lényege, hogy úgy ülhetnek be társaságok egy közös evészetre, hogy körülöttük karnyújtásnyira nagyban folyik a buli.

Az egész 2012-ben kezdődött a Techno Udon nevű eseménnyel, melyet ma már ezrek látogatnak, hogy mezítláb tésztán tapossanak a négynegyedre. A rendezvény egy furfangos válasz volt Japán hírhedt „fueiho” törvényeire, melyek megtiltják a klubokban, illetve a bárokban való táncolást. Ahogyan a főszervező Shinri Tezuka fogalmazott a Wall Street Journalnak 2014-ben: „Ha jönnek a zsaruk, hogy elkapjanak a tánc miatt, csak annyit mondunk: De hát mi csak udont készítünk!”
Azóta az ötlet elterjedt és létrejött a Macho Mochi Night, amelyen januárban az újévet ünneplik meg a rizs-sütemények, testépítők, és az elektronikus tánczene teljesen magától értetődő kombinációjával. Még az Innervisions feje, Dixon sem tudta kikerülni a gasztroklubbing hullámot, amikor decemberben a Womb-ban játszott: A közönség figyelméért egy a kisterem dj-pultjában dolgozó sushi séf frissen készített nigirijeivel kellett versengenie.

gasztroklubbing-2
A fent leírt őrület legújabb terméke a Maguro (japánul = tonhal) House az eddigi legfurább is egyben. A Tokió Shibuya negyedében elhelyezkedő, 500+ fős kapacitású, hedonisztikus habpartyjairól ismert Club Asia ad otthont a bulinak, amely többek között az élőben elvégzett tonhal-kizsigerelés, a go-go tánc, sushi séfek, és egy rettenetes, tonhalfejű, uszonyujjú, jelmezes domina sajátos egyvelegéből áll, melyhez némi csikorgó electro és EDM szolgál „háttérzenéül.”

gasztroklubbing-3

Az est fénypontja pedig az a jelenet, amikor a tonhalfejű dominát egy igazi tonhallal egyetemben a Taikochaya étterem három tehetséges szakácsa felcipeli a színpadra, hogy a felszolgálásra szánt tonhalat nyilvánosan lefejezzék és feldolgozzák a diszkógömb fényei alatt. A ceremóniát egy végig kiabáló MC vezeti, a zene közben szüntelenül lüktet, és szép lassan friss tonhal illata keveredik a fülledt, cigarettafüstös levegővel.

gasztroklubbing-4