Fizetős lesz a Youtube

Semmi sincs ingyen… A közmondás igaznak látszik, főleg az internet világában.

A Youtube egy elég meglepő bejelentést tett, ami a független művészeket minden tekintetben kedvezőtlen helyzetbe hozza: azon producerek zenéi, akik nem regisztrálnak a videómegosztó portál hamarosan elinduló zenei szolgáltatásán, törölni fogják. A ’Youtube Music Pass’ egy kevéske kis összegért a felhasználók számára korlátlan és reklámmentes zenehallgatást ígér. A fizető vásárlók természetesen le is tölthetnek majd zenéket.

A híresztelések szerint a Warner, a Universal és a Sony már megegyeztek a Youtube-al. A havonta több, mint egy milliárdnyi látogatót vonzó oldal egyik legfontosabb része maga a zenemegosztás és hallgatás, ami olyan oldalakkal akarja felvenni a versenyt, mint pl. a Spotify, Rdio, Deezer vagy a Google Play Music All Access.

Az elmúlt évek során a Youtube jelentette a független művészek számára a lehetőséget, hogy megosszák és terjeszthessék zenéiket, mivel fizetési kötelezettség nélkül akármikor hozzáférhettek a piachoz. A portál feliratkozós rendszere miatt azonban sajnos ők kiesnek a játékból, így a nagyobb kiadók malmára hajtva a vizet.

A WIN vezérigazgatója, Alison Wenham nem igazán díjazza a Youtube új ötletét: „Azon vagyunk, hogy megértessük a Youtube-al a független zene fontosságát, és hogy miért kellene ezeket a megfelelő módon értékelni. A zenerajongók olyan szolgáltatást szeretnének, amik teljes körű hozzáférést kínálnak számukra.”

A Youtube Music Pass használata havi 5 amerikai dollárba fog majd kerülni, és ahhoz, hogy reklámmentes legyen, a használati díj 10 dollár lesz majd.

(Pulse)