Film készül a rave műfajának szülőhelyéül emlegetett klubról

1997-ben a Manchester városában található The Haçienda klubot bezárták anyagi és biztonsági okokra hivatkozva, az épületét pedig lebontották, hogy egy luxusapartmannak adjon helyet. Mindezek előtt azonban a szórakozóhely az angol rave kultúra bölcsője, a nemzetközi szcéna egyik meghatározó központja, valamint az acid house és a dance újra felfedezésének otthona volt.

Az egész raktáras buliként kezdődött, majd  1982-ben a Factory Records felvásárolta a jogokat és átalakították az elektronikus tánczene egyik legfontosabb helyszínévé. A táncparkett ikonikus fekete és sárga csíkos deszkáit 2000-ben aukción adták el, mielőtt teljesen lerombolták a helyet, de a valódi öröksége, az ott született kultúra elpusztíthatatlan.

A Do You Know The Dancefloor című dokumentumfilm ennek a történetét szeretné terjeszteni az emberek között, hogy sose merüljön feledésbe, mi ment végbe a klubban. A premier az idei Glastonbury fesztiválon lesz, ezt követően kerül majd a közönség elé világszerte. Elsősorban az aukción megvásárolt parkettdarabok tulajdonosaira koncentrál a történet, valamint arra, mire lettek felhasználva azóta, de még az Oasis frontembere, Liam Gallagher is megosztott pár gondolatot szülővárosának egyik legismertebb szórakozóhelyéről.

A ráhangolódás kedvéért nézzétek meg a film előzetesét, valamint egy kilenc perces archív felvételt magáról a klubról.

(MagneticMag)