Ez a 14.000 eurós lemezjátszó biztosan nem teszi tönkre a bakelited

Az analóg és digitális formátumok támogatói közötti vita egyik alapvető témája a lemezek, szalagok elkopása, karcolódása a digitális anyag érinthetetlenségével szemben.

Természetesen, ha valakinek van elegendő pénze, akkor ezt az apró bökkenőt is áthidalhatja, hiszen 14.000 euróért, vagyis több mint 4 millió forintért kapható olyan lemezlejátszó is, ami a két technológia előnyeinek vegyítésével sérülésmentesen képes lejátszani a bakeliteket.

Ezt úgy sikerült elérni, hogy a tű helyett lézerrel olvassa le a készülék a bakelitbe égetett barázdákat, a gyártó cég szerint ezzel pedig nem csak a károkozást küszöbölik ki, de olyan mélységig kiaknázzák a lemezre írt hangokat, amilyenre korábban nem volt lehetőség.

Az ár mellett viszont van még egy buktatója a dolognak, a lézer miatt csak fekete színű korongokat tud leolvasni. Az ELP által készített berendezés viszont egyaránt alkalmas 7,10 és 12 inches lemezek lejátszására is, igazi ritkaságokat gyűjtők számára pedig pár ezerrel többért akár személyre szabott, speciális darabokat is készítenek.

Ha épp most lett ötösöd a lottón és vevő vagy az ötletre, akkor nézd meg az oldalukat további információkért.