Ettől furák a barátaid – A dizájner drogok monopóliuma 1. rész

A dizájner drogok megjelenése és elterjedése napjaink egyik legnagyobb szociális problémáját jelenti mind a fejlett, mind a fejlődő társadalmakban. Pár év alatt gyökeresen megváltozott a több évszázados kábítószer-hierarchia, de legfőképp maga az illegális szerek előállítását és terjesztését felügyelő alvilági hálózat. Ez pedig elég komoly társadalmi következményeket, gazdasági réseket és jogi kérdéseket vet fel. Első körben a dizájner drogok előtti kábítószer-politikát és a különböző hamisított szerek megjelenésének okát, előzményeit vázoljuk fel.

A kábítószerek használata nagyjából egyidős az emberiséggel. A sámánok hallucináltak, az indiánok békepipát szívtak, de még Freud is felszippantott egy kis kokót, mielőtt elbeszélgetett volna páciensei szexuális életéről. A huszadik század hajnalán viszont egy csapásra minden megváltozott, minden korábban gyógyászati céllal használt termék tiltólistára került, a több generáció óta kenderben utazó farmerek és a szegény latin-amerikai mákföldek parasztjai pedig becsületes munkásokból bűnözőkké váltak egyik napról a másikra. Azt már az alkoholtilalom is bebizonyította, hogy milyen következményekkel jár egy széles körben használt termék betiltása, de ami ezután következett, az egyenesen a szervezett bűnözés hatalomátvételének tekinthető. Napjainkra akkora kiépült drogmaffia hálózat szövi át az egész világot, hogy már nem csak milliárdosok a tagjai, hanem hatalmuk révén beleszólásuk van a világpolitika állásába, gazdasági ügyekbe, gyakorlatilag bármibe.

Publicidad-vintage

Hollandia példáján felbuzdulva most kezdenek ráeszmélni a fejlett országok, hogy ezt a tendenciát nem a tiltó, sőt üldöző magatartással lehet kezelni, hanem a könnyűdrogok legalizációjával, dekriminalizációjával. Ezt azóta az USA több állama is megszavazta, de nem kell ilyen messzire menni hasonló változásokért, például a gyakran nálunk elmaradottabbnak, kelet-európainak titulált Romániában is legális az orvosi marihuána, Csehországban pedig már termeszteni is lehet saját felhasználásra. Ezzel pedig egy dolgot értek el, a bűnszervezetek hatalmának csökkenését, Amerikában például annyi adó folyt be csak a fűből, hogy úgy döntöttek, egy részét visszafizetik a lakosoknak. Mindemellett pedig a természetes szer számtalan betegség enyhítésére, kezelésére, sőt megelőzésére is jó a fájdalomcsillapítás mellett, ami szintén nem elhanyagolható és kevésbé additív, mint a legális dohány, vagy alkohol.

Ez persze még csak a jéghegy csúcsa, a többi tudatmódosító szer, ami évtizedek óta fut a piacon, mint az ópium/heroin, kokain, extasy, speed, LSD és társai továbbra is tiltólistán vannak a világon szinte mindenhol, így a maffiának van még mit a kenyérbe aprítania. Ugyanakkor a legtöbb fejlett országban a függőket megpróbálják megvédeni ahelyett, hogy bűnözőkként kezelnék őket. Hollandiában például léteznek olyan helyek, amiket belövő szobáknak neveznek, ide mehetnek fel a herkások, hogy biztonságos körülmények között, steril tűkkel lőhessék be magukat, ha már nem bírnak távol maradni a szertől. Az extasyt fogyasztók pedig az interneten különböző honlapokról tájékozódhatnak az egyedi mintájú és színű tabletták összetételéről, hatásáról, de még számtalan ilyen pozitív példát lehetne felsorolni a drogosokat védő intézkedésekkel kapcsolatban.

Ezzel szemben Magyarország még mindig valahol a középkor táján járhat, talán az EU-ban nincs is egy ország sem olyan mértékben lemaradva a témában, mint mi. Itt is volt tűcsere program a nyolcadik kerületben, de megszüntették, mert Kocsis Máté szerint a drogosokat el kell kapni, nem támogatni. Aztán tovább ment és kitalálta, hogy minden 12 és 18 év közötti fiatalt kötelezően drogtesztre kéne küldeni, de még olyat is kijelentett, hogy még sosem hallott olyat, hogy valaki az alkoholba halt volna bele. A hab a tortán talán mégis Deutsch Tamás, aki azért nem drogozik, mert látott egy német filmet kamaszként, amiben hánytak tőle, ő pedig retteg a hányástól. Biztos akkor is hányingere volt, mikor izzadva, száradt száját nyalogatva szemét meresztgetve nyilatkozott a tévének, vagy amikor fiatalként több tanú által bizonyítottan büszkén kábítószerezett.

tumblr_n1fwaeAsib1st59yxo4_1280

A drogpiac második sorsfordító és napjainkban egyre inkább kibontakozó eseménye az illegalizálás után a dizájner drogok elterjedése, ami körülbelül 2005-re tehető. Közel egy évszázadnyi alvilági kereskedelem után a terjesztők és előállítók megunták a börtön általi fenyegetettséget, a bujkálást és taktikát váltottak. Bár a különböző illegális vegyületeket helyettesítő áldrogok már a húszas évek Amerikájában megjelentek a heroin betiltásával egy időben,  ez a rejtett piac korábban soha nem talált ekkora piacra, mint napjainkban. Mostanra egyértelművé vált, hogy ha a kokain illegális, akkor csinálni kell hasonló hatást kiváltó anyagot olyan szerekből, amit még nem tiltanak. Így jelent meg a Mefedron, vagyis a Kati, ami egy év alatt a tinédzserek által fogyasztott szerek listáján előkelő, dobogós helyezést ért el. Legtöbben más drogokról tértek át erre, mert olcsóbb, legálisan hozzáférhető és nem fenyeget jogi veszély a használata miatt, de pont ezért sokan ezzel kezdték meg pályafutásukat. A Kati azonban jóval károsabb, mint az alapból veszélyes, klasszikus elődjei. Hőemelkedést, magas pulzusszámot, sőt depressziót okoz. A marihuána helyét a herbál, vagy biofű vette át, ami a természetes növénnyel ellentétben egy kifejezetten veszélyes, foghulláshoz, mentális leépüléshez és skizofréniához is vezethet rendszeres használat mellett. Gyártása során acetonba áztatnak növényi morzsalékokat és egy speciális vegyszerkeverékkel locsolják be, majd illatosítóként adják el mindenféle következmény nélkül. Az országba általában fehér porként érkezik be, melyet főként Kelet-Ázsiában gyártanak fillérekért. Az MDPV a kokain még aljasabb formája, melyet sokáig legálisan forgalmaztak fürdősó néven, de hasonló a nálunk Kati néven elterjedt mefedron is. A heroin helyett pedig egy olyan halálos anyag, a kodeinből lefőzött krokodil terjedt el, amitől sebek keletkeznek a bőrön, de a belső szerveket is felemészti. Ilyen formában főleg heroinfüggők kerülnek vele kapcsolatba. A GHB az extasy hatását utánozza, de használják randi drogként is, nagyobb mennyiségben ugyanis ájulást, esetleg kómát, vagy szívleállást is okozhat.

bathsaltsnjconsumeraffairs

Ezek pedig még csak az első kört jelentették a véget nem érő listában, de már itt megfigyelhető, hogy a sokszor amúgy is komoly mellékhatásokkal járó szerek utánzatai még az eredetinél is kártékonyabbak, de ha a biofüvet nézzük közelebbről, akkor még keservesebb a helyzet, hiszen itt egy alapvetően ártalmatlan, sőt pozitív, gyógyító hatásokkal rendelkező növényt helyettesítettek méreggel. A rendőrség próbált gyorsan reagálni és tiltólistára tették az összetevőket, hogy innentől kezdve ezeket se lehessen legálisan megvenni, hiszen a pofátlanság odáig fajult, hogy több bolt nyílt országszerte, például az Oktogonnál, vagy a Debrecen Pláza tövében, ahol ezeket meg lehetett vásárolni, de számtalan weblap is üzemel a mai napig ezzel a célzattal. A boltok azóta bezártak, a dizájner drogok körülötti pillanatnyi felhajtás pedig leülepedett.

A probléma viszont nem tűnt el, hanem csak egyre súlyosabb lett. A következményeket cikksorozatunk következő részében fejtegetjük majd.