Eklektikus, tört ütemekkel telített absztrakt hiphop: Cid Rim Budapesten

Cid Rim (LuckyMe, A)
Mongoose, Aafro
2014. október 24., péntek 23h
A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő
Zajok a szomszédból – Új osztrák zenék
Jegyár: 800 Ft, elővételben: 500 Ft. Caribou-, Tycho- vagy Dorian Concept-jegy vagy karszalag felmutatásával igyenes. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján (www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón. A fellépés és a Zajok a szomszédból sorozat támogatója az Osztrák Kulturális Fórum.

Cid Rim – amellett, hogy a december 5-én szintén az A38-on fellépő Dorian Concept dobosa – az egyik legkomolyabb bécsi elektronikus zenész és producer. Készített hivatalos remixeket a CHVRCHES vagy Sky Ferreira dalaihoz, az Azealia Bankst, a Hudson Mohawke és Lunice TNGHT-projektjét vagy a Machinedrum-anyagokat is kiadó, rém trendi LuckyMe jelenteti meg lemezeit. A játékos kedvű, eklektikus, tört ütemeket, absztrakt hiphopot, szvinges hangulatokat jó érzékkel keverő zenész-producer első budapesti fellépésére remek szettet ígér. És mivel a BBC Radio 1 sokszor játssza mixeit, egy hete pedig a Boiler Roomban lépett fel, a “remek szettet” el is hisszük neki.

A38 – Jegyvásárlás
http://www.a38.hu/hu/program/cid-rim-at

Clemens Bächer, azaz Cid Rim aránylag fiatal kora ellenére alapfigurája a bécsi — és egyáltalán: nemzetközi – elektronikus színtérnek. nem csupán sokat foglalkoztatott ütőhangszeres-dobosként, hanem remixerként és producerként is. Jellegzetes, eklektikus, mindent mindennel keverő stílusa, absztraktba IDM-be hajló, hiphopot, jazzt, funkot, breakbeatet, tribal cuccokat elegánsan és játékosan ötvöző számaira hamar felfigyelt a jó nevő glasgow-i kiadó, a LuckyMe is. Az Azealia Bankst vagy akár Hudson Mohawke-ot és Lunice-t felfedező label adta ki Cid Rim első nagylemezét is. És amikor Rustie felrakta 2012-es BBC Essential Mixére Cid Rim egyik számának Dorian Concept-féle remixét, a bécsi fiatalemberre komolyan felfigyeltek.

Dobos képzettségének köszönhetően Cid Rim igazi ritmusmágus – ahogy a Pitchfork kritikusa fogalmaz, az ő kezében minden hangszer és kütyü “a ritmikai harc fegyvere lesz”. Persze a “harc” és “fegyver” kifejezés nyilván túlzás, ugyanis Cid Rimnél kevés játékosabb kedvű producer szaladgál. Ezt bizonyítják váratlan fordulatokkal jócskán megspékelt remixei is, amiket többek között Sky Ferreirának vagy a CHVRCHESnek készített. És ha ehhez még hozzáveszsük, hogy Spoek Mathambo, a szintén dél-afrikai Okmalumkoolkat vagy Theophilus London több anyagának is ő volt a producere, akkor nagyjából képet kaphatunk Cid Rim sokoldalúságáról.

Cid Rim októberi DJ-szettje után legközelebb december 5-én tér vissza az A38 Hajóra, amikor régi haverja, a szintén bécsi Dorian Concept társaságában, dobosként vesz részt ez utóbbi friss, a Ninja Tune-nál megjelent lemezének bemutatóján.

Facebook
https://www.facebook.com/cidrim

Soundcloud
https://soundcloud.com/cidrim

A programváltoztatás jogát fenntartjuk. Részletes program, bőséges információk, interjúk, fotók, galériák, belehallgatás, fórum és jegyvásárlás a www.a38.hu oldalon. A fellépésre jegy vásárolható bankkártyával vagy MasterCard Mobile alkalmazással az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

Kapunyitás a programok meghirdetett kezdése előtt egy órával. A koncertteremben tilos a dohányzás, dohányzó vendégeink az A38 Hajó fűtött orrteraszán gyújthatnak rá.