Egy új tanulmányból kiderül, mi van valójában az extasyban

[dropcap size=small]S[/dropcap]ajnos az illegális szerekre nincs ráírva, milyen összetevőket tartalmaznak, ezt csupán akkor lehet kideríteni, ha laboratóriumi körülmények között bevizsgálják. Persze a fogyasztók általában meg vannak győződve a szer tisztaságáról, de ez nem jelenti azt, hogy igazuk is van. 2015 januárjában négy férfi is életét vesztette Angliában a piros Superman mintázatú extasy után – azt hitték, hogy MDMA van benne, de valójában a sokkal veszélyesebb Halál doktorként is emlegetett PMMA-t tartalmazta. A helyzetet nehezítette, hogy ezzel egy időben MDMA tartalmú, ugyanilyen mintázatú bogyók is voltak a piacon.

1c8213da-ae1c-4a20-a3b2-b45960e3af38_zpsrbl2eaxq

Az extasy hatása attól függ, hogy mekkora mennyiségben és milyen tisztán tartalmaz MDMA-t, ez okozza ugyanis azt az eufórikus érzést, ami miatt a fogyasztók kedvelik és használják. Azonban mivel tényleg semmi garancia nincs rá, hogy azt kapják, amit várnak, egyre nagyobb a kockázatot vállal a szórakozni vágyó, hiszen hiába próbált egy tablettát korábban, lehet, hogy ugyanolyan mintával egy hamisítvány is terjed az utcákon, ami akár végzetes is lehet.

A Project Know nevű szervezet pont ezért szeretné feltérképezni a szerhasználatot, így a fogyasztókat az általuk bevizsgált extasyk összetételével ellátó oldalakon összegyűlt adatok alapján készítettek egy jelentést arról, hogy az elmúlt tíz évben átlagban miket tartalmaztak a tabletták.

A listán elég sok furcsa nevű anyag szerepel, de ezek közül az MDMA, MDxx, amfetamin és a piperazine a legfontosabb. Az MDxx ezek közül az egyetlen, ami majdnem teljesen megegyezik az MDMA szerkezetével és hatásával, ez a legkevésbé ártalmas a hamisítványok közül. A 2006 óta bevizsgált tabletták 53 százaléka csak ezen két szer valamelyikét tartalmazta, ez az ideális a felhasználó számára. Hollandiában ez az arány még magasabb, ott már közel 70 százalék, vagyis jól mutatja az ország megengedő drogpolitikájának pozitív eredményét.

0ce9c071-e1fd-49e4-a3d5-d0f6c6f0099c_zpsplq5lras

A vizsgált országok közül Kanadában volt a legalacsonyabb az MDMA tartalom, míg a legveszélyesebb bogyók Angliában és Ausztráliában voltak, itt a PMMA tartalmú szennyek aránya majdnem elérte az egy százalékot. Ez a szer egyfajta dizájner utánzata az eredeti összetevőnek, de csak kis mennyiségben, utána ugyanis magas lázat, halált is okozhat.

Összességében arra jutottak, hogy egyre kisebb a tiszta extasyk aránya, még a jobb helyeken is speed-del hígítják, amitől teljesen más hatása lesz. Vagyis a fogyasztó egyre nagyobb kockázatot vállal azzal, ha ilyen illegális szereket vásárol, de ha már mindenképp szükségét érzi, akkor legalább előtte nézzen utána a PillReport, vagy az EcstasyData oldalakon, ahol külön kiemelten láthatóak a veszélyt jelentó bogyók.

A kutatás teljes eredményét a Project Known oldalán böngészhetitek végig.

(Pulse)