Egy művész és egy tudós zenét rögzített egy DNS molekulára

Ha azt gondoltad, hogy a digitális zene tárolási formátumai már minden lehetőséget kimerítettek, akkor nagyot tévedtél. Egy több tudományágat felölelő művészeti projekt keretében ugyanis sikeresen rögzítettek zenét egy DNS molekulára és a Kickstarteren elindított kampány segítségével ezt meg is szeretnék osztani a világgal.

A képzőművész Charlotte Jarvis és a brit tudós, Dr. Nick Goldman Music Of The Spheres néven működött együtt és a Kreutzer Quartet egyik számát tárolták el digitális formában egy mesterségesen létrehozott DNS molekula belsejében, természetesen a szerzők engedélyével. A csapat ezt követően szappanos oldatba áztatta és most arra gyűjtenek, hogy egy olyan tárlatot nyithassanak, ahol ilyen szappanbuborékokkal lenne tele a szoba, és ha az egyik látogatóhoz hozzáérne, akkor hallaná a zenét.

Elsőre kicsit furán hangozhat, de a zene ilyen formátumú tárolását már évekkel ezelőtt kitalálta Goldman csapata. A számítógép bináris nyelvezetéből indultak ki de a DNS során a o és 1 kódokat felcserélték a kémiai anyagokkal, amik a molekulát felépítik. Jarvis pedig korábban egy baktérium DNS-ére írt mondatokat, ezt a két projektet kombinálták össze.

Természetesen a buborékok nem játszanak le zenét, de a kiállítás részeként terveznek egy kivetítőt, amin a Kreautzer Quartet fog zenélni, de amikor bejönnek a buborékok, elnémul és csak a DNS zenéjét lehet majd hallani. Ennek megvalósításához 5000 fontra lenne szükségük, de a támogatásért cserébe egy doboz DNS töltetű habfürdőt, valamint olyan festményeket ígérnek, amiket ilyen zenével megtöltött molekulákkal festettek.

Ha sikerül megvalósítaniuk az álmukat, akkor London-ban több helyen is szeretnének ilyen kiállítást létesíteni, valamint Saffron Walden-ben, az Európai Bioinformatikai Intézetben is, de a végcél a Kreautzer élő fellépésével kísért showműsor lenne világszerte. Ha jó ötletnek tartod, akkor a Kickstarteren te is támogathatod tetszőleges összeggel.

(FACT)