Drogkereső kutyák ellen kampányolnak az ausztrálok

Egy ausztrál kutatás rávilágított, hogy a drogkereső kutyák alkalmazása a bulikban és fesztiválokon többet árt, mint használ. Többszörösére nő a túladagolások, rosszullétek száma, hiszen az emberek még a bejárat előtt annyira be akarnak állni, hogy kitartson reggelig. Ezt a kampányt és a kezdeményezést, miszerint tiltsák ki a rendőrkutyákat a fesztiválokról hivatott ismertetni és népszerűsíteni az a rendezvény, amit a héten tartanak Sydneyben.

A szervezők szerint a drogkereső kutyák használatával a melegek, szegények és a bennszülöttek diszkrimináció áldozatává válnak, ráadásul az ilyen fokú támadás nem megoldás semmire. A kezdeményezés mögött egyébként a kontinens zöld pártja áll, és azt állítják, hogy a céljuk a kábítószer által okozott veszélyek minimalizálása és nem a fogyasztók üldözése, bebörtönzése, mert az felesleges és elavult hozzáállás.

A rendőrség azonban más véleményen van, szerintük eleve elrettentő hatású, ráadásul a kutyák azt is kiszagolják, ha valaki csak érintkezett droggal. Ezzel szemben több kutatás is alátámasztja, hogy negatív hatásai vannak, elrontja a bulizók hangulatát, ráadásul megnőtt a túladagolások és rosszullétek száma azokon a bulikon, ahol voltak rendőrkutyák.

A kezdeményezést támogató buli vasárnap lesz Sydneyben és több ismert DJ is fellép majd, többek között Paul Mac, a Platform 19 és a Wyldstyle, a belépőkből összegyűlt pénzt pedig a kampányra fordítják majd.