DJ BUDAI HÉTVÉGE A PARTYNEWSON, 1. RÉSZ

Bugyik Imre. Talán nem tévedünk ha azt mondjuk, nincs ma Magyarországon olyan partyba járó fiatal vagy idős, aki ne ismerné a nevét. Dj Budai jelen volt a magyar party kultúra megszületésekor és jelen van a mai kor szellemének, igényeinek megfelelő zenei irányzat megteremtésében is.

Pályafutása nem a mai kor szellemével mérhető. A hivatalos biográfiát kicsit mellőzve próbáljuk bemutatni Imre munkásságát. A korszakalkotó 1993-s HYSTERIA bulik után, az 1994-s MAYDAY X-mas elindítja azon a rögös úton Imrét, ami nem éppen a leggyengébb ritmusokkal volt kikövezve. A MAYDAY mint tudjuk azóta már fogalommá vált, több ezren szórakoznak évről-évre a világ szinte minden pontján ezeken a partykon.

Magyarország azonban még nem volt igazán érett az elektronikus zenére. Talán még sokan emlékszünk rá, hogy mi magunk sem tudtuk akkoriban milyen stílusú buliba megyünk éppen. Jó példa volt erre a DARK SIDE (szintén Budai rezidencia volt) és a CLUB SPEED is. A mai napig techno fellegváraknak nevezett helyeken, nem feltétlenül a techno volt a fő irányadó vonal. Vegyes salátaként pakolták a magyar és külföldi lemezlovasok a bakeliteket, egy azonban már ebben az időben is biztos volt, ahol Imre zenélt ott fergeteges hangulat uralkodott. Nem változott semmi akkor sem, mikor E-PLAY rezidensként mutatkozott be. Nyílván nem egyedül vagyunk akik remegő gyomorral emlékeznek még az E-PLAY csütörtökökre vagy E-PLAY CLASSICS partykra.

A média továbbra sem állt szeretett zenei irányzatunk mellé, ott szapulta ahol csak lehetett. A rendőrség több vidéki és pesti nagy klubbot is kikezdett, a folyamatos razziák nem éppen a pozitív szemléletet tükrözték. Megszületik a FREE MAGAZIN, ahol már végre lehetőség nyílik a másik oldal vélemény nyilvánítására is. Imre eközben elhagyja a FLÖRT-öt (ahol szintén nem kis mértékben tette le névjegyét) és átteszi székhelyét a BALATON másik szuper klubjába, a PALACE-ba. A hosszú és néha talán kínkeserves évek után azonban mindenki Imréje robbant egyet. TECHNO-HOUSE Classics néven kerül a boltokba első albuma ami azonnal a már rég megérdemelt trónra emelte őt.

Az említett album megjelenése sokunk számára a mai napig egyenlő a paradicsommal. Végre volt egy album ami megmutatta egész Magyarországnak, hogy igény van az elektronikus zenére, sőt, sokkal nagyobb annál, mint azt sokan gondolták volna. Az elektronikus zene végre utat talált magának. Az album megjelenése (ki tudja, ha nem jelenik meg mi lett volna?) 100 %-an felforgatta a partizók, klubtulajdonosok életét. Nem lehetett úgy kimenni este a BALATON partra vagy éppen sétálni a körúton, hogy ne hallhattuk volna akár MISJAH kőkemény ACCES-ét, vagy GREEN VELVET, Flashét.

22.000 példányban kelt el az album,ami minden várakozást felülmúlt. A mai napig sok-sok ezer fiatal (vagy már idősebb fiatal) sírja vissza ezt az időt, amikor nem volt szükség több millió forintos külföldi sztár lemezlovasra ahhoz, hogy egy nagyot bulizhasson. A vidéki kis clubbok szeme is tágra nyílt, ahogyan az országot végigjárva IMRE szinte mindenhol teltházat generált szenzációs szettjeivel, és soha el nem tűnő mosolyával.

Emlékezzünk csak a külföldi sztár lemezlovasok által néha elrontott PATEX bulikra, amiket a buli végére IMRE mindig meg tudott menteni. Felejthetetlen élmény volt a PATEX félig kiürült termébe berohanva, meghallva a közönség dobhártya szaggató üvöltését. Ekkor már biztos volt,hogy IMRE pultba állt. A mai napig ha egy techno-t szerető fiatal elmegy szórakozni biztosítékként kezeli BUDAI nevét, és tudja, hogy az a pár óra amikor ő muzsikál biztos, hogy olyan lesz amiért érdemes volt ellátogatni. Igen, mert IMRE ugyan nem látnok, de több társával ellentétben mindig figyel a közönségére, tudja, hogy mi kell nekik és talán már látásból ismeri többünket ennyi fellépés után.

Sorolhatnánk a tucatnyi party-t ahol fellépett, de sok értelmét nem látjuk. Tegyük a szívünkre a kezünket, és gondoljunk vissza olyan szenzációs bulikra, mint az országos turnét megélt NÉGY ÉVSZAK partyk TOMMYBOY-al, vagy a már említett PATEX szettek, nem beszélve a BOAT PARTY-k szenzációs feelingjéről. Nincs olyan kis falu Magyarországon, ahol IMRE nem zenélt volna, Kiskunhalastól, Szegeden át, Sárándig. Mindenféle részrehajlás nélkül ki lehet jelenteni, hogy IMRE letette a névjegyét nem csak kis hazánkban, hanem a környező országokban is. Ez időben indult produceri karrierje is és számtalan külföldi felkérésnek tett eleget Dél-Amerikától Szerbiáig.

A fél ország felnézett rá, attól függetlenül, hogy a magyar közvélemény az általa képviselt műfajt még mindig nem 100%-s fogattatásban részesítette. Minden partyarc inkább utazott pár 100 km-t, hogy újra hallhassa IMRE játékát. Igen, játékát, hiszen neki már akkor ez volt az elhivatottsága, a közönség szórakoztatása. Tisztában volt vele, hogy ő bizony ezt az utat igencsak kijárta, kitaposta magának és a verejték végre eredménnyé alakult.

Sorra követték egymást ezek után az albumok, melyek mind-mind átütő sikerként szerepeltek a zenei palettákon. Természetesen az illegális zene letöltés nem kerülhette el az ő munkásságát sem. Nem kívánjuk felsorolni minden munkáját, hiszen azt minden valamire való elektronikus zenét szerető partyarc álmából felkeltve is elmondja.

IMRE azonban nem elégedett meg ennyivel. Az 1999-ben megjelent DJ MIX 2 című album, bemutatja a művész zenei sokoldalúságát. Progresszív albumként tartják számon, de közönsége nemhogy csökkent volna ezáltal, újabb teret hódított meg magának.

A 2000-es TECHNO LOGIC Vol. 1. album megjelenését követően, egy hosszabb szünet következett a kiadások terén. Sokan gondolták, hogy kis pihenő következik, de IMRE ekkor sem tétlenkedett. 2001-ben saját kiadót alakított (Egoist Rec.), az ex SONIC AGE-s VIC-el együttműködve, ami megalapozta azt a zenei vonalat amit a mai napig képvisel.

Egyet azonban ne feledjünk. BUDAI mindig és minden körülmények között felvan készülve minden eshetőségre. Táskájában ott lapulhatnak régi nagy kedvencek vagy éppen kemény, zúzos bakelitek is. Nyugodtan állíthatjuk ezért, hogy ő hazánk legkiemelkedőbb és legmeghatározóbb lemezlovasa, a közönség imádja, és tudja, hogy ahol fellép, ott fergeteges hangulat várható. Érvényes ez a mai BUDAI-ra is, aki már egy enyhébb, lazább vonalon mozogva, még mindig a közönség kedvence. Kitartását nézve még hosszú évekig élvezhetjük a mindig megújuló DJ BUDAI játékát akár egy I LOVE DEEP-hez akár egy techno rendezvényhez támad kedvünk.
Folytatása következik: Az új BUDAI & I LOVE DEEP

Hivatalos biográfia: www.djbudai.com