Daniel Bortz: érzelemreceptorok működésben

Alig pár nappal ezelőtt ünnepelte a Hi!Fly csapata az 5. születésnapját.  Hi!Flying volt – mondják sokan – és nem kizárólag a vendégfellépőnek köszönhetően. A hatodik évkezdetet megérni sem volt egyszerű, az évek haladtával pedig a teher is egyre nagyobb a szervezőkön, nincs ez másként a James Grow, Sobek, Yvel & Tristan és PAALMFooD nevével fémjelzett brigád esetében sem.

Vannak olyan csapatok, akiktől soha, senki nem várja el, hogy valami merőben újat vagy meglepőt húzzon. Ezzel szöges ellentétben cikkünk szereplőinek szinte kutya kötelessége az újító hadjárat, és nem azért, mert ezt merjük írni, egyszerűen Ők pozicionálták így be saját e-zene brand-jüket. Ennek köszönhetően nagy örömmel hajókáztunk a Cruisinon, (ahol ne felejtsük el a kapitány a zene volt), élveztük minden pillanatát a Toldi-s történéseknek, és az Akvárium bevétele is minden kritikán felüli volt. Hot Since 82 első hazai klubtivornyáját már kitörő örömmel és  boldogan konstatáltuk, hogy csak az elmúlt néhány hónap fontosabb eseményeit említsük. A magyar ember márpedig nem felejt, ami egyszer tetszett, az mindig is tetszeni fog.

Ne felejtsük, hogy a máshol hallott, nyavajgással átitatott tamtamos borzalmak helyett a magyar srácok kiadói szinten is megtalálták számításaikat, és parádés szerzeményekkel csiklandozzák a vájtfülűek hallójáratait is. A nemzetközi porondon is keményen helytálló anyagokról, a Hi!Fly Music  kiadványairól még sokat fogunk hallani.

A mámor persze mindig kétes, hiszen a sikerek még nagyobb erőbedobásra késztetik a naprakész szervezőket. Márpedig Stendhal óta tudjuk: ha túl sok az egy négyzetméterre jutó katarzis, akár el is ájulhatunk. Pontosan ezt éreztük, amikor felbukkant az Akvárium programjai között Daniel Bortz neve, így mindjárt bele is Bortzongtunk. Nem azért, mert éppen egy nyári fesztivál után sóvárgunk, és nem is azért, mert röhögve pattintják fel a sokak által “giga neveknek” aposztrofált művészek Daniel szerzeményeit, mondván: biztosan működik.

Daniel Bortz

Sokkal inkább azért, mert a tetsz- vagy valódi halálba süllyedt, unalmas zenei képzettársítások helyett vegytiszta, káosz nélküli lüktetés érződik a srácon, és ha valaki igazán e-zene ultra, akkor most simán újraértelmezheti a “vérré vált bennünk” anekdotát.

Bortz fellépése tehát hangos, de nem túlságosan, jól definiált, mégsem agyonbonyolított spontán dinamikát ígér, és erre most az egyszer mér mérget is vennénk, ha az nem lenne hülyeség. Így inkább belépőt adunk itt.

Lehet tehát tovább nyünnyögni a budapesti bulidömpingen és bezzegdumával fárasztani a jónépet, vagy lehet egyszerűen teljes vállszélességgel kiállni egy adott projekt mellett.

Akik tehát a hazai klubélet halálát vizionálták nyugodjanak le a p…ba, vagy egyszerűen próbálják meg itt.

Az érzelemreceptoraink stimulálásának felelőse karácsony környékén tehát a 2007-s Südwind óta porondon lévő Daniel Bortz, akit legtöbben James Blake – Limit to Your Love feldolgozásának borítójáról ismerhetnek. A 2013-ban megjelent (Suol) Patchwork Memories elfeledteti velünk a spontaneitás mezsgyéjén táncolva az olyan hangulatokat, mint az elvágyódás, vagy a melankólia, a cinek, dobok, és basszusok tökéletes szinkronjátéka pedig minden bizonnyal némi billegésre, és bólogatásra ad majd okot december 26-n az Akvárium-ban.

A Hi!Fly bulikon megszokott szelektorok természetesen képviseltetik magukat, James Grow, Sobek, Yvel & Tristan és PAALMFooD mellé azonban egy Karányi nevű játékost is neveztek, akinek fellépése ebben a formában több, mint szívderítő.

Line up:

DANIEL BORTZ
Yvel & Tristan
Karanyi
Dj Sobek
James Grow
PALMFooD

Elővételes jegyek: 2000Ft
Helyszíni jegyek: 2500Ft

online jegyrendelés: http://akvariumklub.hu/program/5488356c371df602b56092aa