Breaking: haláldrogok támadnak Magyarországon!

[alert type=red ]A PartyNews szerkesztősége a kábítószer-használat veszélyeire kívánja felhívni a figyelmet, ismeretterjesztő célzattal. Kérünk minden kedves Olvasónkat, hogy a zene legyen az egyetlen kábítószer életetekben![/alert]

[dropcap size=small]A[/dropcap]hogyan elsőként megírtuk, szeptember első hetének hétvégéjén több fiatal lett rosszul egy máig azonosítatlan kábítószer fogyasztását követően. Az akkori információk szerint Debrecenben tűnt fel az igen veszélyes anyag. Olvasói levelek tucatjai érkeztek ekkor szerkesztőségünkbe, hogy mi történt. Sajnálatos módon pár órával később már egy halálesetről is írt a BORS szeptember 8-ai lapszáma.

Ahogy Funk Sándor addiktológus szakember elmondta: mára teljesen átrendeződött a piac, és sajnos semmilyen formában nem ellenőrizhető a Magyarországra érkező narkotikumok nagy többsége. A marihuána (a bevett módok – a Sprite, méz, stb. nem veszélyesek, de pl. az apró szemű homokkal felütött kannabisz tüdőembóliát okozhat – a szerk.) kivételével egyetlen olyan kábítószer sincs, amely ne lenne felhígítva nyugtatóval vagy kokainnal megturbózva (mondjuk a kokainnal felütött cucc igen érdekes felvetés – a szerk.) mire a felhasználóhoz eljut. Több ok is vezethetett tehát a debreceni tragédiához, mondja a szaktekintély.

drugsfotoverkleind

Szerkesztőségünk egyöntetű véleménye szerint azonban – a nemzetközi példához hasonlóan – jó megoldás lenne az ellenőrzés (pl. DanceSafe – USA, Kanada). Ugyanis ha már odáig eljut valaki, hogy kábítószerezzen, legalább tudja megvizsgáltatni az általa kívánt narkotikumot, ill. annak összetételét. Nem egy európai országban okozott pl. halálesetet a Kínából származó designer drogokkal kevert amfetamin (pl. a kati, a zene, ahogyan az utcán árusítják) vagy extázis tabletta.

A nemzetközi drogkereskedők pedig mindent bevetnek annak érdekében, hogy az alapdrogokról (speed, ex, kokain, heroin) designerre átálló vevőket megtartsák, és bevételeik ne csökkenjenek. Ezért általános trend, hogy az események átformálják a piacot, és bár sosem volt biztonságos narkóhoz nyúlni, mára ez még veszélyesebbé vált.

Az ellenőrzésre azonban sajnos Magyarországon jelenleg vajmi kevés esélyt látunk, természetesen erre a jogszabályok sem adnak jelenleg alapot.

ecstasy-pill-testing

Folyamatosan tűnnek fel tehát az új és még újabb szemetek, nagyon szépen kérünk mindenkit, hogy forduljanak szakemberhez, amennyiben úgy érzik, nem tudnak megbirkózni egyedül a kábítószer okozta problémákkal, és ne féljenek segítséget kérni. Közös érdekek mentén kell kardoskodnunk, hiszen áldatlan állapot, hogy Magyarországon elkerülhető (vagy annak hitt) események ok-okozati összefüggésének „köszönhetően” fiatalok távozzanak el közülünk.

Az Európai Unióhoz való csatlakozást követően, majd a designer drogok előretörése után a magyar hatóságok egyre nagyobb ütemben foglalkoznak a fenti problémákkal, második részünkben érdeklődő kérdéseinkkel bombázzuk majd a hatóságok képviselőit.

Amennyiben fontosnak érzed a fenti témakört, kérlek, segítsd célkitűzéseinket egy megosztással!