Bemutatjuk: Monika Kruse

Monika Kruse csillaga kétségtelenül az utóbbi időben ragyog a legfényesebben, és olyan globális rajongókörrel rendelkezik, akik éheznek az ellenállhatatlan ütemeire.

2014-ben olyan klubokban lépett fel, mint a Space Ibiza Carl Cox-szal, Amnésia Ibiza Marco Carola-val, We Love… partisorozat a Space-ben Ibizán, a Sankeys-ben Ibizán, az Egg Londonban, na és persze ne feledjük a rezidensi fellépései a berlini Berghain-ben.

Lássuk csak, a fesztiválok, ahol mostanában játszott: Time Warp, Melt Fesztivál, 18 Hour Festival, Eastern Electrics UK, Ultra Music Festival Miami-ban és Dél-Amerikában, Sonus Horvátországban, Awakenings ADE, és SEMF Stuttgartban. Az amszterdami Edit Fesztiválon az egyik színpad házigazdája volt, ahol néhány kedvenc művésze lépett fel, például Pig & Dan, Nick Curly és Miss Kittin.

Monika_Motiv_4_NEU

Monika zeneszeretete átfogó és mély, tanult zongorázni, és már fiatalon elkezdte a lemezek gyűjtését. Akkora zenei kollekciót halmozott fel, mely egészen a funk-tól és a hip hop-on át a house zenéig terjed. A Chicago-ból és Detroit-ból érkező forradalmi ritmusok teljesen foglyul ejtették, ami ahhoz vezetett, hogy bulikat kezdjen el rendezni illegális helyeken (második világháborús bunkerek, villamosok, üres, elhagyatott házak).

Az elektronikus zenei kultúra azonban mára gyorsan megváltozott, de Monika tehetsége és szenvedélye azóta is töretlen. „Az én világnézetem az, hogy izzadj mosollyal az arcodon.”meséli Monika. „Szeretet közvetítek a közönségem felé, és én cserébe visszakapom tőlük azt. SZERETET – ez a legjobb dolog a világon. Nekem az a célom, hogy segítsem elfeledtetni az emberekkel azokat a dolgokat, amik éppen zajlanak az életükben, és így nyaraljanak egy kicsit – csak hogy elvesszenek egy kicsit a zenében.”

Monika mindemellett aktív producer. Kiadója, a Terminal M idén ünnepli 15. évfordulóját, és 2014-ben olyan nagysikerű dalok kerültek ki kezei alól, mint a Pig & Dan-el közös ’Soulstice’, ami a Beatport top 10 techno himnuszai közé tartozik. A ’Summer Drop’ track-jéből készült remix csomag szintén nagy kedvenc volt a Beatport chart-okon, a remixeket pedig Nicole Moudaber, Uner és Mendo készítette. Monika 2014-ben a Beatport Top 100 techno művészei között szerepelt.

Monika_Motiv_2_NEU

Monika szenvedélye a szeretet terjesztésére sokkal többet jelent a táncparkettnél. 2000-ben megalapította a No Historical Backspin jótékonysági alapítványt, hogy harcoljon a rasszizmus és a homofóbia ellen. „Szomorú és nevetséges, hogy embereket bántalmaznak, vagy egyes országokban akár meg is ölhetik őket azért, mert homoszexuálisak. Vagy rosszul bánnak valakivel a bőrszínük, nemük miatt, vagy csak azért, mert menekültek.” mondja Monika. „De ezek a dolgok mégis megtörténnek. Megosztani másokkal, amid van, és a törődés az egyetlen dolog, ami biztonságosabbá tudja tenni a világot mindenki számára. A DJ-k számára fontos, hogy megmutassák, hogy mindenkit tisztelnek.” Monika egyébként a Berghain-ban szervez egy No Historical Backspin partit is. A bulin összegyűlt összeget az Amadeu Antonio Stiftung szervezet kapja meg, mely a gyűlöletből eredő bűncselekmények áldozatait támogatja, és a jobboldali szélsőségesség ellen is kampányol.

Jótékonykodása, akárcsak DJ és producer szakmája tökéletesen kifejezi Monika hitét a zene erejének átalakításában: „A zene volt az első szerelmem. A zene a legjobb barátom, soha nem hagy cserben. A zene mindig ott volt nekem, amikor kellett.”

Várható kiadványok ebben az évben:

Monika Kruse meets Pig & Dan ‘Colours’/’Soulstice’ (Remixes) (Terminal M)
Monika Kruse meets Pig & Dan “Shadows and Light” (Elevate)
Monika Kruse & Voodooamt ‘Highway Nr. 4’ (2015 Remixes) (Terminal M)
Monika Kruse vs Green Velvet

Monika_Motiv_1_NEU