Bemutatjuk: DJ Misjah

A Misjah név már több, mint két évtizede egyet jelent a minőségi elektronikus zenével. Mischa van der Heiden 1971. szeptember elsején született a holland Rotterdam városában, majd 1989-ben tűnt fel a szakmában először, amikor olyan álneveken kezdett el dalokat kiadni, mint a Dyewitness, az Observing the Earth, vagy a The Masterplan. Ezek után a Midtown Records is felfigyelt a fiatal producerre és megkérték, hogy állítsa fel számukra saját kiadóját, ahol a saját zenéi mellett az általa minőséginek ítélt darabokat is kiadhatja. Így született meg az X-Trax 1994. decemberében, ahova egyből leszerződtette legtehetségesebb zenész barátait is, vagyis DJ Tim és Jeroen csatlakozott a csapathoz olyan mára elismert zenészek kíséretében, mint Umek, Ferry Corsten, vagy Rank1.

A kiadó részben az Access című slágernek köszönhetően óriási siker lett, így olyan neves előadók kérték, hogy remixelje meg zenéjüket, mint Josh Wink, Reflect, Format One, vagy Denki Groove. Mindeközben Misjah álnéven kipróbálta magát számos más elektronikus zenei stílusban is, a legismertebb talán az 1999-ben indult AMbassador projektje, amelyen keresztül elkészítette a Blaze – My Beat remixét, amely hatalmas klubsiker lett, még az angol toplistákra is felkerült.

1999. decemberében úgy döntött, hogy befejezi a Trax tehetségek utáni kutatásért felelős vezetését, majd 2001-ben most már saját zsebből alapított kiadót ReRun néven, melyen keresztül már bulik szervezésével is foglalatoskodott. Ezidő alatt pedig a saját területe mellett olyan elismert kiadóknál jelentek meg munkái, mint a Craft Music, az Automat, a Mankind, vagy a Jericho, valamint olyan techno legendák rakják be számait a mai napig, mint Sven Väth, Adam Beyer, vagy Carl Cox.

Karrierje kezdete óta bejárta a világ szinte minden országát zenéjével, beleértve a legnagyobb klubokat és fesztiválokat is, mint például a Roskilde, a Dance Valley, vagy a Mayday, de a hazai elektronikus zenei életnek is aktív szereplője volt a kilencvenes és kétezres évek között.

Mint zenész, kialakította a saját funky stílusú hangzásvilágát, ugyanakkor szettjei általában az egész elektronikus zenei szcénáből merítenek ihletet, a housetől a technoig és a minimaltól az electroig minden megtalálható bennük.

2008-ban elindította saját podcastját is Misjah in The Mix néven, amely hatalmas érdeklődésnek örvendett  befejezéséig és havonta egyszer jelentkezett egy órás exkluzív zenével, közben pedig a megszokott vinyl szettekről áttért a CD lejátszós, Traktoros mixelésre is.

Jelenleg a 24Mastering nevű céget viszi, közben pedig közel harminc évnyi zenéléssel a háta mögött is szakít időt a fellépésire, augusztus huszadikán például Budapestre látogat, hogy a Members of Mayday keretében WestBam, Dr. Motte és Marusha kíséretében egy exkluzív klasszikus vinyl szettel elevenítse fel karrierje legszebb állomásait.

memberofmayday_cover